Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bh. atletičar

Tuka u Madridu istrčao svoj najbolji rezultat ove sezone na 800 metara

amel tuka
FOTO: Facebook

U glavnoj, A trci na 800 metara, s kojom je i završen miting u Madridu, sinoć je nastupilo 11 srednjeprugaša, od kojih su četverica ostvarili najbolja ovosezonska vremena, dok su dvojica ostvarila i lične rekorde

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka sinoć je nastupio u B trci na 800 metara Svjetske atletske kontinentalne srebrne turneje u španskom Madridu, u kojoj je na stadionu Vallehermoso ostvario najbolje ovosezonsko vrijeme.

Tuka je, naime, ovu dionicu istrčao u vremenu 1:45.91 te u konkurenciji sedam takmičara bio peti u svojoj trci, u kojoj su sva trojica prvoplasiranih: Mariano Garcia Garcia (Španija) 1:45.26, Alex Botterill (Velika Britanija) 1:45.27 i Saul Ordonez Gavela (Španija) 1:45.39 te i šestoplasirani Španac Ronaldo Olivo Mercedes (1:46.36), također, ostvarili najbolje ovosezonske rezultate.

Tuka je prethodni ovosezonski rekord ostvario prošlog mjeseca na mitingu u italijanskom Astiju, kada je trčao 1:46.64.

Konačno najbolji rezultat sezone

– Madrid je uvijek bio poseban za mene. Tako i ovaj put! Konačno najbolji rezultat ove sezone 1:45.91 SB! Pravi rezultati tek dolaze! Imam mnogo toga da podijelim sa vama kroz sve što sam prolazio ali o tome ćemo sljedeči put. Sada fokus, gledamo uvijek samo naprijed. Budimo bolji već sutra nego što smo danas. Hvala za bezuslovnu podršku koju mi pružate! Odužit ću se što boljim rezultatima – napisao je poruku svojim navijačima Tuka na Facebooku.

U glavnoj, A trci na 800 metara, s kojom je i završen miting u Madridu, sinoć je nastupilo 11 srednjeprugaša, od kojih su četverica ostvarili najbolja ovosezonska vremena, dok su dvojica ostvarila i lične rekorde.

Pobjednik iz Belgije

Pobjednik Eliott Crestan (Belgija) istrčao je ovu dionicu u svom najbpoljem vremenu sezone- 1:44.28, kao i drugoplasirani Adrian Ben Montenegro s 1:44.41, dok je trećeplasirani Edmund Du Plessis (Južnoafrička Republika) postavio novi lični rekord- 1:44.49.

Lični rekord ostvario je i Irac Mark English s vremenom 1:44.53. Najbolje vrijeme sezone ostvario je i šestoplasirani Moad Zahafi (Mauricijus) 1:44.92 te sedmoplasirani Alvaro De Arriba (Španija) 1:45.24.

Tuka je prošle godine na ovom mitingu trčao samo 1:47.83, dok je 2015. i 2016. godine trijumfovao u španskoj prijestolnici. Tuka nije nastupio na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Rimu, koje je održano od 7.-12. juna i na kojem su od bh. takmičara nastupili Mesud Pezer u bacanju kugle te Abedin Mujezinović u trci na 800 metara.

Tuku i Mujezinovića ovog ljeta očekuje borba za ispunjenje norme, koja za njihovu discipline iznosi 1:44.70, a normu zvanično još nije ispunio ni Pezer, koji lovi dužinu od 21.50 metara, ali koji ove sezone ima najduži hitac od 21.42 metra, koji je ostvario na februarskom nastupu u Beogradu.

To je ujedno i dužina novog ličnog i nacionalnog rekorda BiH u dvorani, koji je popravio nakon skoro šest godina.

Prethodni dvoranski rekord BiH, dužinu od 21.15 metara, ostvario je u martu 2018. godine na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Birminghamu, s kojim je bio izvrstan peti na tom takmičenju. Pezer na otvorenom ima rekord 21.48 metara, sa mitinga u Švedskoj, iz augusta 2019. godine.

Pezer jedini predstavnik BiH na SP

Pezer je bio jedini bh. predstavnik i na ovogodišnjem, 19. Svjetskom dvoranskom prvenstvu u atletici u škotskom Glasgowu, za koje je norma iznosila čak 21.70 metara, ali je priliku za nastup dobio na osnovu visokog rejtinga u tom momentu na svjetskoj ljestvici.

Pezer je u srijedu, na 15. međunarodnom mitingu u Zenici, pobijedio s dužinom 21.04 metra, što je ujedno i njegov prvi ovosezonski hitac na otvorenom preko 21 metar. Mujezinović i Tuka nisu nastupili u Zenici.

Tukin lični i bh. rekord na 800 metara, iz 2015. godine, iznosi fenomenalnih 1:42.51, s kojim je pobijedio na trci Dijamantne lige u Monacu. Te je godine osvojio i bronazanu medalju na Svjetskom prvenstvu na otvorenom u Pekingu (Kina), a 2019. godine i srebro na SP-u u Dohi (Katar), što je najveći uspjeh bh. atletike.