Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protivnik režima

Turčin je sinoć nadigrao Jokića, ali u njegovoj zemlji to niko ne zna

kanter__4__

Kanter je odavno neprijatelj režima u Turskoj

Heroj pobjede u Denveru 97:90, kojom su Portland Trail Blazersi izjednačili seriju polufinala Zapada, bio je Enes Kanter, turski centar koji u petorci mijenja našeg Jusufa Nurkića koji je povrijeđen.

Kanter je uvijek bio borac i ofenzivno jak igrač, ali u obrani ga s pravom prati glas čovjeka manje. Pa ipak, i on je pomogao limitirati Nikolu Jokića na samo 16 koševa, a i sam je zabio 15 uz devet skokova, asistenciju te po dvije blokade i osvojene lopte.

Štoviše, uprkos povrijeđenom ramenu, bio je drugi najbolji strijelac Blazersa iza McColluma (20), ali to njegovi sunarodnjaci nisu mogli saznati, barem ne prateći službeni profil NBA Turska na Twitteru koji ga je potpuno ignorisao.

“Kakva uneređena zemlja vođena diktatorom Erdoganom. Jedini turski igrač na utakmici večeras, a NBA Turska me ignorira. Ne prikazuju utakmice Blazersa u Turskoj. Vlada kontroliše ljude, to je problem. Kako službeni NBA može to dopustiti?” napisao je Kanter na Twitteru uz priložene screnshotove s originalnog i turskog NBA Twittera.

Kanter je odavno neprijatelj režima u Turskoj. Kao velikom protivniku predsjednika Recepa Erdogana i pokloniku Fethullaha Gülena, zbog čega mora živjeti u egzilu, poništen mu je turski pasoš, a Turska je tražila njegovo izručenje kako bi odgovarao za lobiranje protiv režima. Zbog toga Kanter ne napušta SAD ni kad treba igrati u Londonu ili Torontu.

Cijelu priču znaju i protivnički navijači pa mu je usred skandiranja “Kanter sucks” jedan gledatelj dobacio: “Vrati se u Tursku! Ne, čekaj, ne možeš.”

Kantera pogrdna skandiranja nisu previše dirnula.

“Ako me vrijeđaju, znači da nešto radim dobro.”

Ali itekako ga je dirnulo izostavljanje sa službenog turskog NBA profila na Twitteru pa je na reakciju pozvao komesara lige Adama Silvera i Udruženje igrača.