Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetsko prvenstvo u košarci

Turska na pragu senzacije, Amerikance su imali “u šaci”

turska sad

Turci su bili nadomak trijumfa u dva navrata, ali je Tatum bio smiren sa slobodnih bacanja

Drugo kolo Svjetskog prvenstva u košarci donijelo je nekoliko iznenađujućih rezultata, a najveće je u grupi “E“ zamalo priredila Turska, koja je poslije produžetka poražena od Sjedinjenih Američkih Država rezultatom 92:93 (21:26, 21:21, 19:18, 20:16, 11:12), prenosi Anadolu Agency (AA).

Turci su osam sekundi prije kraja imali prednost 81:79, ali je Jayson Tatum pogodio dva od tri slobodna bacanja za neriješenih 81:81. Posljednji napad Turska nije iskoristila i otišlo se u produžetke gdje su uslijedila nova uzbuđenja. Opet su Turci bili nadomak trijumfa. Vodili su 92:91 u posljednjim sekundama, ali su promašili četiri slobodna bacanja zaredom i dozvolili SAD-u da se vrati. Dvije sekunde prije kraja na liniju slobodnih bacanja stao je ponovo Tatum, koji je oba realizovao za konačnih 93:92.

Najefikasniji kod Turske bio je Ersan Ilyasova sa 23 poena, dok je Amerikance predvodio Kemba Walker sa 14.

Prethodno je veliko iznenađenje u grupi “G“ priredila Dominikanska Republika, koja je trijumfovala nad Njemačkom, rezultatom 70:68 i na taj način eliminisala iz daljnjeg takmičenja favorizovanog evropskog predstavnika. Tako će Dominkanska Republika zajedno s Francuskom u drugi krug nadmetanja, a Njemačka mora “pakovati kofere“.

Sjajan posao sa Brazilom napravio je Aleksandar Petrović, bivši selektor Hrvatske i BiH. On je s Brazilcima poslije dva kola u grupi “F“ osigurao prolaz dalje, nakon senzacionalnog trijumfa nad favorizovanim Grcima, koje predvodi MVP NBA lige Giannis Antetokounmpo, rezultatom 79:78. Grčka, ipak, može u nastavak takmičenja kao drugoplasirana selekcija u grupi. No, za to će joj u posljednjem kolu trebati trijumf nad Novim Zelandom, koji se također nada pobjedi i prolazu dalje, poslije današnjeg trijumfa nad Crnom Gorom (93:83).