Tuttosport: Đoković je namjerno izgubio meč 2007.

novak djokovic nova

Nakon što je BBC objavio da posjeduje dokumente koji dokazuje da su vrhunski teniseri namještali mečeve, mediji širom svijeta počeli su nagađati ko bi mogli biti oni koji su namjerno gubili.

Među njima su i osvajači Grand Slamova, a italijanski Tuttosport za namjeran poraz optužio je i trenutno najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića.

Navodno je Đoković 2007. godine pustio meč u drugom kolu Pariza domaćem teniseru Fabriceu Santorou. Francuz, tada 39. teniser svijeta, lako je sa 6:3, 6:2 pobijedio Đokovića, tada trećeg na ATP listi.

“To nije istina. Istina je samo da sam izgubio taj meč. Apsurdno je stvarati priče samo na činjenici da vrhunski teniser izgubi meč u ranoj fazi turnira. Danas svako može stvoriti priču o svakom meču, možete odabrati neki meč u kojem je vrhunski teniser izgubio i iz tog meča izmisliti cijelu priču”, rekao je Đoković.

Itlijani ne optužuju srpskog tenisera da je izgubio meč zbog kladionica, niti da je na tom porazu zaradio, već da je prijateljima javio da će izgubiti kako bi se što bolje pripremio za završni Masters u Šangaju.

Koeficijent na pobjedu Santoroa bio je iznad osam, a Đoković je u tom meču napravio čak četiri puta više neiznuđenih grešaka od suparnika.

“Igrao sam zaista loše. Operisao sam stopalo nedavno, bila je ovo naporna sezona i nadam se da će ljudi to shvatiti. Ne možeš uvijek biti 100 posto spreman”, izjavio je tada Đoković.

Pogledajte sažetak meča za koji Italijani tvrde da nije završen pošteno…