Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

George Clooney upozorava: Oscar se kreće u pogrešnom pravcu

Julia Roberts – George Clooney

Holivudski glumac George Clooney je poručio Akademiji filmskih umjetnosti i nauka (AMPAS) “da se kreće u pogrešnom pravcu” nakon što se našla na udaru kritika zbog nominacija za 88. dodjelu prestižne filmske nagrade Oscar, prenosi Anadolu Agency (AA).

Već drugu godinu zaredom nijedan tamnoputi glumac, glumica niti redatelj nisu nominovani u glavnim kategorijama

“Akademija se kreće u pogrešnom pravcu. Trebamo biti bolji u ovome. Bili smo bolji”, kazao je Clooney, dobitnik Oscara i dva Zlatna globusa.

I glumica filma “Star Wars” Lupita Nyong’o, koja je 2014. godine dobila Oscara za najbolju sporednu ulogu je izjavila da je “razočarana nedostatkom raznolikosti u nominacijama”.

Britanski režiser Steve McQueen čiji je film “12 Years a Slave” dobio nagradu za najbolji film, istakao je da tamnoputim glumcima treba dati “pošten zalogaj”.

Režiser Spike Lee i glumica Jada Pinkett Smith objavili su u ponedjeljak da će zbog nominacija bojkotirati dodjelu Oscara 28. februara.

Predsjednica Akademije filmskih umjetnosti i nauka Cheryl Boone Isaacs oglasila se nakon kritika kazavši da je AMPAS unio neke promjene kako bi potaknuo raznolikost.

“Nažalost, promjene ne dolaze onako brzo kako bismo htjeli. Moramo učiniti više”, rekla je Isaacs, koja je i sama Afroamerikanka.

Već po objavljivanju nominacija za 88. dodjelu nagrade Oscar, na društvenoj mreži Twitter pod haštagom #Oscarssowhite (Oscar je tako bijel) mogla se pročitati lavina oštrih kritika na račun ovogodišnjih nominacija i Američke akademije za filmsku umjetnost i nauku kao organizatora svečanosti.