Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velikan rođen na današnji dan

Tuzla nije zaboravila svog Mirzu Delibašića

mirza delibasic rodjendan

Šeparović je podsjetio da je Delibašić osvojio zlatnu olimpijsku medalju, zlatne medalje sa Svjetskog i Evropskog prvenstva, zlatnu medalju Evropskog klupskog prvenstva sa KK Bosnom, a sa Realom je bio prvak Španije, dok je sa Bosnom bio dvostruki prvak u bivšoj državi

Projekcijom dokumentarnih filmova Fakultet za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli danas je obilježio dan rođenja košarkaša Mirze Delibašića zvanog Kinđe, najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine svih vremena, javlja Anadolu Agency (AA).

“Jedna od naših zadaća je da promovišemo sport i da primjereno obilježimo dan rođenja Mirze Delibašića, koji je rođen na današnji dan u Tuzli 1954. godine. Ovdje je napravio svoje prvo teniske, a zatim košarkaške korake i postavio je vrlo visoke sportske standarde. Vrijeme prolazi i cilj nam je da se nove generacije studenata, ako već ne znaju, upoznaju s likom i djelom ovog sportiste, koji osim što je bio vrhunski sportista, bio je i veliki čovjek”, naveo je Vlatko Šeparović, dekan Fakulteta za tjelesni odgoj i sport.

Šeparović je podsjetio da je Delibašić osvojio zlatnu olimpijsku medalju, zlatne medalje sa Svjetskog i Evropskog prvenstva, zlatnu medalju Evropskog klupskog prvenstva sa KK Bosnom, a sa Realom je bio prvak Španije, dok je sa Bosnom bio dvostruki prvak u bivšoj državi.

Mirza Berbić, bivši košarkaš svog se imenjaka sjeća još iz djetinjstva, a u bivšoj tuzlanskog dvorani Partizan, u kojoj je danas Fakultet za tjelesni odgoj i sport, odigrali su, kaže Berbić, mnogo utakmica.

“Vežu nas i neke druge uspomene iz djetinjstva. Zajedno smo igrali košarku i odrastali, a poslije njegove i moje karijere, družili smo se. Ima još nekih stvari koje su teške za mene kada je Mirza u pitanju, a to je kada vam se desi da vam jedan od najboljih prijatelja umre na rođendan. To je vrlo teško. Ponosan sam što sam ga znao i drago mi je da danas razgovaramo o našem Tuzlaku, koji nas je proslavio. Najvažnije je da ga nismo zaboravili”, poručio je Berbić.

Uz brojne uspjehe, Delibašić je bio prvi selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine i s državnim timom nastupio je na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj ratne 1993. godine. Tada je osvojio osmo mjesto, što je i danas najveći uspjeh bh. reprezentacije.

Godine 2008. proglašen je za jednu od 50 osoba koje su najviše doprinijele Euroligi, a u FIBA-inu kuću slavnih ušao je godinu prije.

Preminuo je 8. decembra 2001. godine u Sarajevu.

Od ove sezone Košarkaški kup Bosne i Hercegovine zove se “Mirza Delibašić”.