Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RK Briješće

U Džekinoj mahali stvara se tim za elitu

rk brijesce 3

Prvo ime ekipe iz Briješća, mada to on za sebe ne voli reći, je iskusni Alen Muratović, igrač koji je u svojoj karijeri tri puta sa različitim ekipama ulazio u Premijer ligu BiH

Na betonskom igralištu na kojem su nekada Edin Džeko, Zajko Zeba, Mirsad Žvaka Baljić igrali s rajom “na male”, a Mirsad Terzić, jedan od najboljih rukometaša koje je BiH ikad imala, svakog dana igrao s rajom basketa u pauzi između rukometnih treninga, 2014. nikla je sportska dvorana, dvadesetak metara od kuće iz koje je put zvijezda krenuo bh. Dijamant i jedna u nizu koja je na teritoriji novogradske općine nikla u mandatu načelnika Semira Efendića.

Danas dvoranu, osim školaraca iz Osnovne škole Behaudin Selmanović, koristi nekoliko lokalnih sportskih kolektiva, a među njima i lokalni Rukometni klub Briješće. Klub lokalni, ali rezultati bi uskoro mogli biti za elite.

Pod palicom trenera Jasmina Slatine RK Briješće uskoro bi mogao igrati u društvu najboljih rukometnih klubova BiH.

Nakon četiri odigrane utakmice u Prvoj ligi FBiH, grupa Jug, rukometaši iz Briješća, sarajevskog naselja u sarajevskoj opštini Novi Grad, dijele lidersku poziciju.

– Sezonu smo otvorili na najbolji mogući način, četiri pobjede iz četiri utakmice. Da, činjenica je da smo među vodećim ekipama na tabeli, ali rano je govoriti sada o tome kako ćemo završiti sezonu i hoćemo li biti baš mi ta ekipa koja će na kraju prva proći kroz cilj. Mi smo sebi prije početka sezone zacrtali cilj, a on je da budemo među tri najbolje ekipe u ligi koju igramo, kaže Slatina.

Slatina: Idemo utakmicu po utakmicu

Kada su konkurenti u pitanju, Slatina posebno izdvaja dvije ekipe.

– Mislim da su Radnički iz Goražda i Čapljina, zajedno s nama, tri ekipe koje će na kraju sezone odlučivati o poretku u vrhu tabele. Istina, mi smo Čapljinu ubjedljivo dobili na našem terenu na startu sezone, bilo je 18 viška za nas, ali mislim da to nije njihov stvarni kvalitet. Naravno tu je i Radnički iz Goražda.

Prvo ime ekipe iz Briješća, mada to on za sebe ne voli reći, je iskusni Alen Muratović, igrač koji je u svojoj karijeri tri puta sa različitim ekipama ulazio u Premijer ligu BiH.

– Alen je odličan momak i igrač koji nam nerijetko donosi prevagu. Prve dvije utakmice nas je nosio do pobjeda u Ljubuškom i Jajcu, a onda se povrijedio. Mislim da će biti spreman za subotu kada igramo važan meč na gostovanju kod Travnika. Dobro je da se vratio, s obzirom da nećemo moći računati na dva važna igrača, koja su također povrijeđena, a to su Haris Đapo i Armin Gušić.

Haris Đapo stigao je u Briješće iz redova sarajevske Bosne, Kerim Bašić akvizicija je iz Kaknja, dok se Kenan Selimović vratio iz Visokog.

– Super momci, mogu već sada reći da smo pogodili s njihovim angažmanom. Odlično su se uklopili s ostatkom ekipe. I mislim da je to naša najveća snaga, dakle tim. Svaki igrač daje svoj doprinos.

Da je RK Briješće zaista spoj mladosti i iskustva, najbolje govori podatak da je među nosiocima igre i 16-godišnji “dječak”.

– Da, to je naš Eldar Musić, momak rođen 2003. godine. Svaku minutu koju taj dečko odigra, a odigra puno, zasluži i opravda.

Kvaliteta i dobrog rada nesumnjivo u RK Briješće ne fali. Novca malo manje, ali Slatina ne kuka.

– Ima koliko ima, iz ove kože u drugu se ne može. Valjda će jednog dana biti više. Treba biti pošten pa reći da egzistiramo zahvaljujući razumjevanju i podršci ljudi iz Općine Novi Grad, načelnika Semira Efendića i naravno našeg predsjednika Kenana Avdagića. Pomažu zaista maksimalno koliko mogu. Nadam se da će i drugi prepoznati naš rad i rezultate, kaže trener RK Briješće Jasmin Slatina.

Lov na četvrtu titulu za elitu

Alen Muratović jedna je od stubova ekipe iz Briješće. Igrač je to koji je s tri različita kluba u karijeri ulazio u elitni rang bh. rukometa. Osvajao je titule u Prvoj ligi FBiH sa ekipama Vogošće, Željezničara i Olimpika. U prva dva kola, koliko je igrao ove sezone u dresu svog Briješća, prije nego se ozlijedio, postigao je 26 golova.

Muratović: Želi i četvrti put u Premijer ligu BiH

– Rano je govoriti o tome ko će u elitu, ali svakako da mi je velika želja i da sa svojim klubom, iz svoje mahale, napravim ono što sam sa Vogošćom, Željom i Olimpikom. Duga je sezone, ima tu još dobrih ekipa, vidjećemo, kaže Muratović.