Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

grupa E

U finalu Evropskog rukometnog prvenstva sastaju se dvije ekipe koje su igrale u grupi sa BiH

svedska-spanija

Finale Evropskog rukometnog prvenstva igrat će reprezentacije Švedske i Španije. Obje su takmičenje počele u grupi E sa našom reprezentacijom

U finalu Europskog prvenstva u rukometu igrat će Španija i Švedska. Nakon što su Španci ranije iznenadili Dance, pridružili su im se Šveđani pobjedom nad Francuskom 34:33. Zanimljivo, Španija i Švedska već su igrali međusobno na ovom Euru, a tada su Španci u grupi E pobijedili 32:28. Zanimljivo je da je u toj grupi nastupila i reprezentacija Bosne i Hercegovine, te izgubila od obje ove ekipe.

Švedski golman zabijao golove

Francuzi su odlično otvorili utakmicu i već se u šestoj minuti odvojili na četiri razlike, a takvu uvjerljivu prednost držali su otprilike do polovine prvog dijela. Tada je Šveđane u igru vratio golman Andreas Palicka. I to ne samo odbranama, nego i pogocima. U trenucima dok je Francuska u napadu igrala bez golmana, Palicka je triput zabio na prazan gol.

U zadnjim minutama prvog dijela sjajan je bio švedski lider Jim Gottfridsson koji je svojom kvalitetom ekipu Glenna Solberga odveo na prednost od tri gola. Tu su prednost s dva pogotka na samom početku prvog dijela dodatno povećali, ali Francuzima nije trebalo dugo da se vrate u igru.

Čudesni Gottfridsson doveo Šveđane do finala

Na krilima francuskog otkrića prvenstva Aymerica Minnea došli su na zaostatak od samo dva razlike, da bi se nakon toga jako dugo igralo u ritmu gol za gol. Šveđani su dizali na tri, a Francuzi spuštali na dva razlike.

Ipak, manje od četiri minute do kraja Francuska se vratila na samo jedan pogodak zaostatka. Minutu prije kraja Palicka je zatim na dva razlike odbranio zicer Francuzima i činilo se da je tako prelomio susret, ali Šveđani su dvaput vrlo brzo gubili lopte u napadu. Fabregas je desetak sekundi prije kraja imao zicer za produžetke, no opet se ukazao fenomenalni Palicka i obranio njegov šut.

Najbolji kod Švedske bio je fantastični Jim Gottfridsson s devet golova iz deset pokušaja, a podijelio je i osam asistencija. Lucas Pellas, koji je igrao umjesto rutinera Hampusa Wannea koji nije mogao nastupiti, postigao je sedam pogodaka, dok je Jonathan Carlsbogard postigao pet. Kod Francuza su Hugo Descat i Aymeric Minne zabili osam, a Ludovic Fabregas pet golova.

Francuska će tako u nedjelju od 15:30 za europsku bronzu igrati protiv Danske, dok će od 18 sati za zlato igrati Španija i Švedska. Španija će pokušati doći do trećeg uzastopnog naslova europskog prvaka (ujedno i trećeg u historiji), a Švedska lovi svoje peto zlato, prvo nakon 20 godina.