Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vrhbosanska nadbiskupija

Papa Franjo umirovio kardinala Vinka Puljića, nasljeđuje ga nadbiskup Tomo Vukšić

puljic bozicna poruka AA (1)

Liturgijsko predstavljanje nadbiskupa Vukšića narodu biće organizovano u sarajevskoj katedrali 12. marta

Papa Franjo prihvatio je odreknuće pastoralnog upravljanja Vrhbosanskom nadbiskupijom kardinala Vinka Puljića te ga je u subotu, 29. siječnja/januara umirovio. Njega će na čelu Vrhbosanske nadbiskupije naslijediti dosadašnji nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić, javlja Anadolu Agency (AA).

U prostorijama Nadbiskupske rezidencije u glavnom gradu BiH u prisutnosti dvojice nadbiskupa, članova konzultora i stolnog kaptola Vrhbosanske nadbiskupije te nekolicine suradnika kardinala Puljića i mons. Vukšića ovu vijest obznanio je otpravnik poslova u Apostolskoj nuncijaturi u Sarajevu mons. Amaury Medina Blanco.

Kardinal Puljić je na čelu Vrhbosanske nadbiskupije bio 31. godinu. Vrhbosanskim nadbiskupom imenovao ga je Ivan Pavao II. i to 7. decembra 1990. godine, a za biskupa ga je posvetio za 6. januara 1991. Prve godine njegove biskupske službe obilježio je rat u Bosni i Hercegovini. Zbog ustrajnog nastojanja za prekid sukoba, međusobno pomirenje i poziva na dijalog papa Ivan Pavao II. ga je 1994. imenovao kardinalom Svete Rimske Crkve čime je postao prvi kardinal u istoriji BiH. Za svoj rad i neumorno zalaganje za jednakopravnost svih naroda, za zaustavljanje rata na ovim prostorima te za izgradnju pravednog društva primio je više priznanja.

Vrhbosanska nadbiskupija objavila je da s umirovljenjem prestaje njegovo upravljanje Vrhbosanskom nadbiskupijom, ali i sve službe koje je imao u Biskupskoj konferenciji Bosne i Hercegovine.

Liturgijsko predstavljanje nadbiskupa Vukšića narodu biće organizovano u sarajevskoj katedrali 12. marta.

U nastupnom govoru Vukšić je zahvalio papi Franji koji ga je 22. januara 2020. imenovao nadbiskupom koadjutorom Vrhbosanske nadbiskupije i tada odlučio da tu službu, u saradnji s nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem, vrši dok on ne odluči drukčije.

“Bogu hvala! I neka sve, pa tako i ova nova služba, bude na veću slavu Božju, za obnovu svega u Kristu u našoj nadbiskupiji, za širenje kraljevstva Božjega na zemlji te sloge i prijateljstva, suradnje i dijaloga među svim ljudima i narodima. To je moja današnja molitva i najiskrenija želja”, naveo je Vukšić.

Istakao je da znam da cijela Vrhbosanska nadbiskupija s pravom želi znati u kojemu će smjeru ići ono što je do sada učinjeno u radu njezine prve sinode i kako će se glede toga postaviti novi nadbiskup jer crkvena pravila u ovakvim situacijama predviđaju više mogućnosti.

“U odgovoru na to pitanje želim kazati: Tomo nastavlja tamo gdje je Vinko stao”, naveo je on.