Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

četiri skakaonice

U Garmišu kreće potjera za Gajgerom

U Oberstdorfu, na prvoj stanici turneje pobjedu je odnio domaći skakač – Karl Gajger

Na prelasku iz stare u novu godinu, skokovi na Novogodišnjoj turneji rezervisani su za Garmiš-Partenkirhen. Današnjim kvalifikacijama i sutrašnjim skokovima u zvaničnim serijama, završiće se njemački dio turneje Četiri skakaonice, a odmah po završetku takmičenja skakači se sele u austrijski Insbruk, piše Mozzartsport.

Njemački Garmiš-Partenkirhen druga je stanica u okviru Novogodišnje turneje, a šesta stanica Svjetskog kupa u skijaškim skokovima.

Skakaonica u Garmiš-Partenkirhenu izgrađena je davne 1921. godine, a renovirana je dva puta – 1978. i 2007. godine. Veličina skakaonice iznosi 142m, kalkulaciona linija je na 125 metara, a rekorderi skakaonice su Simon Aman i Marijus Lindvik. Obojica će se danas naći u kvalifikacijama. Lindvik je treći u poretku turneje Četiri skakaonice, a rekord su postavili skokovima od 143,5 metra.

Gregor Šlirencauer takmičiće se samo u austrijskom dijelu turneje kao član nacionalne grupe austrijskih skakača, a na drugoj stanici turneje trijumfovao je dva puta. Pored pomenutog Lindvika, najbolji u Garmišu od onih koji će se i danas naći na zaletištu bili su Peter Prevc, Danijel Andre Tande, Kamil Stoh i Rjoju Kobajaši.

U Oberstdorfu, na prvoj stanici turneje pobjedu je odnio domaći skakač – Karl Gajger. Bio je to specijalan dan za njemačkog skakača. Tek što je preležao koronu, svjetski prvak u ski-letovima sa Planice stekao je prednost u odnosu na rivale. Nedavno je Gajger dobio kćerku, skače uz puno elana i mogao bi da pokvari sve prognoze.

Iskusni lisac Kamil Stoh, zauzeo je drugu poziciju u Oberstdorfu i kasni za Gajgerom samo 2,8 bodova. Dvostruki osvajač “Zlatnog orla” definitivno će biti jedan od glavnih kandidata za najviši plasman u Garmišu, ali i u generalnom poretku turneje.

Kvalifikacije su danas na programu od 14.00, a 1. januara u istom terminu održaće se prva, a potom druga serija skokova.