BiH

Skuština Tuzlanskog kantona

Pala Vlada TK, Vujović kaže da je u pitanju državni udar

31/12/2020
Foto: Federalna televizija

Žarko Vujović ovakav način ‘preuzimanja vlasti’ u TK okarakterisao je kao napad na ustavni poredak i pozvao je ministra Uprave policije MUP-a TK da da zaštiti institucije sistema

Za danas je bila zakazana sjednica Skupštine TK hitnog karaktera na kojoj su, između ostalog, trebali biti razmatrani prijedlog budžeta, ali i finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Međutim, nova skupštinska većina, koja sada ima 18 zastupnika, održala je svoju sjednicu izvan zgrade bez prisustva 17 drugih zastupnika na kojoj je imenovala novo rukovodstvo nakon čega je uslijedila smjena aktuelnog saziva Vlade TK.

Žarko Vujović ovakav način ‘preuzimanja vlasti’ u TK okarakterisao je kao napad na ustavni poredak i pozvao je ministra Uprave policije MUP-a TK da da zaštiti institucije sistema.

– Ovo predstavlja kršenje svih pravnih normi ovog kantona, FBiH i države BiH, ali i predstavlja i klasični državni udar, rekao je Vuković za FTV.


Novu većinu u TK čine SDP, PDA, Naša stranka i SBB sa 18 ruku.

Podsjetimo, nova većina pokušala je smijeniti Vladu TK na hitnoj sjednici 16. decembra, ali je na to Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK, pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, a podržao ga je i dopredsjedavajući Boris Krešić.

Nakon smjene Vlade TK na današnjoj sjednici imenovani su i novi predsjednik Skupštine iz reda srpskog naroda, te njegov zamjenik iz reda hrvatskog naroda. Prvi naredni korak nove skupštinske većine u TK nakon što zvanično stupe na vlast je usvajanje predloženog Budžeta ili eventualno usvajanje odluke o privremenom finansiranju čime bi bila izgbjegnuta finansijska blokada i omogućeno normalno funkcioniranje institucija.

Komentari

Autor: tuzlanski.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.