Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U subotu svečano otvaranje rekonstruisane staze AK Sarajevo

ak-sarajevo

Na atletskom poligonu “Koševo” u subotu, 22. oktobra (12 sati) bit će upriličeno svečano otvranje rekonstruirane atletske “tartan” staze Atletskog kluba Sarajevo.

Radi se o zajedničkom projektu Atletskog saveza BiH i Atletskog kluba Sarajevo, a koji je podržala Međunarodna atletska Fondacija (IAF) i Međunarodna atletska asocijacija (IAAF).

U finansiranju troškova rekonstrukcije učestvovali su Atletski savez BiH, Atletski klub Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Otvaranju rekonstruirane staze prisustvovat će i saudijski Princ Nawaf Bin Abdullah Al Saud, predsjednik Atletske federacije Saudijske Arabije i član odbora Atletske fondacije koja podržava ovaj vid projekata članica IAAF.

Atletska staza je nezvanično otvorena atletskim takmičenjima za mlađi uzrast, te će prema planovima Atletskog saveza BiH, ova staza i atletski poligon “Koševo”“ biti okosnica razvoja atletskog sporta u BiH u narednim godinama.

Tartan podloga je od poznatog njemačkog proizvođača firme “Polytan”, te su radovi izvedeni od certificiranih instalatera i prema propisima IAAF za međunarodna takmičenja.

Staza i borilišta Atletskog kluba Sarajevo su kompletiranjem ovog projekta stekli i certifikat IAAF za “klasu 5 objekata” i “klasu 2 kvaliteta staze”.

Kako je glavni grad zbog oštećenja tartan staze na Olimpijskom stadionu ostao bez uvjeta za održavanje kvalitetnih atletskih takmičenja, na ovaj način Atletski poligon “Koševo” je iz pomoćnog stadiona preveden u takmičarski objekt.

Program svečanog otvaranje će se sastojati od promotivnog predstavljanja Projekta dječije atletike, koji je jedan od uspješnih projekata Atletskoga saveza BiH.