Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Tuzli sutra prvi noćni polumaraton

Foto 2

Tuzla će biti domaćin prvog noćnog polumaratona, koji organizira Atletsko rekreativni klub “Rekreativci“ Tuzla. Trka duga 21 kilometar i 100 metara bit će održana sutra.

Ovo je prvi polumaraton u Bosni i Hercegovini i široj regiji, koji će se trčati u noćnom terminom, a učestvovati će više od 600 trkača.

– U najvećem broju, na prvi tuzlanski noćni polumaraton dolaze trkači iz svih krajeva BiH, ali smo dobili prijave i od učesnika koji dolaze iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, ali i Austrije, Njemačke, Slovenije, Češke i Kipra – kazao direktor ovog polumaratona Edin Hurića.

Start trke, koja se trči pod sloganom “Pokaži da možeš”, planiran je na kompleksu slanih jezera, na Panonskim jezerima, kod slapova.

Dionica prolazi zapadnim dijelom Grada, a nakon toga prolazi kroz centar, kroz istorijsku jezgru Tuzle, pored mosta s kipovima i Narodnog pozorišta, kroz Aleju, pored stare pivnice i sojeničkog naselja, da bi u konačnici stigli na cilj, pored stare Muzičke škole na Panonska jezera.

Pored polumaratona, a s ciljem uključivanja onih koji se još ne usude istrčati dionicu dugu 21,1 kilometar, bit će upriličena i FunRun trka, duga pet kilometara.

Trka je besplatna a organizira se s ciljem motiviranja građanstva za bavljenjem rekreativnog sporta te preuzimanje brige o vlastitom zdravlju, saopćeno je iz Atletsko rekreativnog kluba “Rekreativci” Tuzla.

– Ova trka ne bi bila moguća bez velike pomoći i podrške sponzora. Iako smo sa realizacijom projekta, s aspekta sponzora krenuli veoma kasno ipak smo naišli na razumjevanje vodećih ljudi u Gradu Tuzla i Vladi Tuzlanskog kantona, ali i kod javnih i privatnih preduzeća koji su nam svako u svojoj mogućnosti izašli u susret – naglasio je predsjednik ARK “Rekreativci” Tuzla Suad Suljić.

Organizacijom prvog noćnog polumaratona namjera organizatora je omasoviti rekreativni sport u gradu Tuzla, promovirati potencijale Grada Tuzla ali i ukazati na zdrav načina života.