Isreal Adesanya

UFC-ov prvak razočaran, najavio odlazak iz zemlje: Moj san je mrtav

adesanya (1)
Israel Adesanya / FOTO: Instagram / @stylebender

Podatak od svega 27 smrti povezanih s COVID-om zvuči nevjerovatno i teško dostižno za većinu zemalja gdje su se smrti brojale u hiljadama

Novozelanđanin nigerijskog porijekla Israel Adesanya objavio je kako sa svojim cijelim timom odlazi živjeti u SAD. Čovjek koji već dvije godine drži titulu UFC prvaka u srednjoj kategoriji, u kojoj nije izgubio niti jednu borbu u karijeri, objavio je na društvenim mrežama kako mu je prekipjelo.

Razlog napuštanja Novog Zelanda Adesanya je našao u strogim restrikcijama koje u toj zemlji provodi premijerka Jacinda Ardern, a nakon nedavne objave kako se najstroži mogući lockdown u Aucklandu popušta tek za jedan nivo.

Novi Zeland je jedna od zemalja koja se zbog svoje izoliranosti i strogih mjera na granicama najbolje borila s pandemijom bolesti COVID-19. Podatak od svega 27 smrti povezanih s COVID-om zvuči nevjerovatno i teško dostižno za većinu zemalja gdje su se smrti brojale u hiljadama.

“Da je Novi Zeland bio pogođen kao SAD ili Velika Britanija, brojali bi oko 10 hiljada mrtvih. Zatvaranje granica je samo privremena mjera koja sprečava ulazak COVID-a dok se ne vakciniše dovoljan broj ljudi. Dok god ne bude naučnih dokaza da se možemo prebaciti s odbrane granica na dovoljnu zaštitu vakcinom, ovo je smjer koji ćemo pratiti”, rekla je premijerka Ardern.

No, mnogi se teško nose s tako strogim ograničenjima kretanja, a sportisti su jedni od njih. Adesanyji i ostalim borcima iz te zemlje smeta što su neki drugi sportisti, poput ragbijaša ili kriket reprezentacije dobili posebne dozvole da lakše napuštaju zelju i vraćanja na Novi Zeland.

“Više se nikad neću boriti na ovim obalama. Gotov sam. Neka im se novac slijeva od nekog drugog. Od ragbijaša, kriketa, kome god su dali te posebne dozvole. Jedan od mojih najvećih snova je bio da se borim na stadionu u svome dvorištu. Taj san je mrtav”, poručio je UFC-ov prvak.

“Pakujem kofere, selim se u Ameriku. Kad se nađemo pred preprekom, prilagodimo se i prevladamo. Stvorili smo naslijeđe s novozelandskom teretanom City Kickboxing sami, s ljudima, bez podrške vlasti. I sad smo broj 1 u svijetu”, kazao je.

Vidjet ćemo hoće li ovakav medijski pritisak Adesanyje uspjeti te hoće li i MMA borci iz te zemlje dobiti posebne dozvole za jednostavnije napuštanje zemlje ili se UFC prvak zaista seli u SAD.