Odbori Senata i Predstavničkog doma

Čelnici Pentagona biće saslušani zbog haotičnog kraja rata u Afganistanu

kabul_aerodrom_evakuacija_americki_vojnici_august_2021_Twitter – fena

Ova saslušanja uslijedit će nakon sličnog procesa prije dvije sedmice kada je američki državni sekretar Antony Blinken čvrsto branio administraciju, čak i kad se suočio s pozivima na ostavku

Najviši vojni dužnosnici predsjednika Joea Bidena ove sedmice bit će saslušani zbog haotičnog kraja rata u Afganistanu, koji je koštao života američkih vojnika i civila, a talibani su vratili vlast.

Odbori Senata i Predstavničkog doma koji nadziru američku vojsku održat će u utorak i srijedu saslušanja na kojima se republikanci nadaju da će analizirati greške koje je Bidenova administracija uradila pred kraj dvodecenijskog rata.

Ova saslušanja uslijedit će nakon sličnog procesa prije dvije sedmice kada je američki državni sekretar Antony Blinken čvrsto branio administraciju, čak i kad se suočio s pozivima na ostavku.

Očekuje se da će američki ministar obrane Lloyd Austin pohvaliti američko osoblje koje je pomoglo u evakuaciji 124.000 Afganistanaca iz zemlje, u operaciji koja je koštala života 13 američkih vojnika i više Afganistanaca bombaškom napadu ispred aerodroma u Kabulu.

Očekuje se da će Austin “biti iskren u vezi stvari koje smo mogli bolje učiniti”, rekao je američki zvaničnik Reutersu.