Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pred 87. rođendan

Umro veliki bh. atletičar Dako Radošević, bio je 11 godina zaredom prvak Jugoslavije

radosevic

Iz Atletskog saveza navode da je bio jedan od najtrofejnijih sportista Bosne i Hercegovine svih vremena, u atletskom svijetu poznat kao bacač kugle, još više kao bacač diska

Dako Radošević, bosanskohercegovački atletičar, preminuo je u subotu, 14. augusta, nekoliko dana pred 87. rođendan, saopćio je Atletski savez Bosne i Hercegovine.

Rođen je 17. augusta 1934. godine u Jasenici (Bosanska Krupa).

Iz Atletskog saveza navode da je bio jedan od najtrofejnijih sportista Bosne i Hercegovine svih vremena, u atletskom svijetu poznat kao bacač kugle, još više kao bacač diska. Čak 11 godina uzastopno je bio prvak bivše Jugoslavije u ovoj disciplini 1956.-1966., a titulu državnog prvaka osvajao je u petoboju i bacanju kugle. Tokom karijere, u nekoliko navrata je postavljao državne rekorde u bacanju diska.

Kruna njegove karijere je osvajanje 8. mjesta u finalnom takmičenju u bacanju diska na Olimpijskim igrama u Melburnu 1956. godine. Drugi olimpijski nastup zabilježio je 1964. u Tokiju kada je bio na 15. mjestu.

U njegovoj ogromnoj zbirci trofeja su i zlatna medalja s Mediteranskih igara, četiri zlatne medalje s Balkanskih prvenstava i niz srebrnih i bronzanih priznanja.

Za jugoslovensku reprezentaciju nastupio je 43 puta, pet puta je proglašavan sportistom godine u anketi lista „Oslobođenje“.

Tokom čitave karijere ostao je vjeran Atletskom klubu Sarajevo, kojem je, nakon aktivne karijere dao doprinos kao uspješan trener.

Dako je istovremeno obavljao i niz odgovornih funkcija u u sportskim organizacijama i asocijacijama i na taj način dao veliki doprinos razvoj bh. sporta u cjelini.

Zbog svega toga, njegovo ime ostat će zabilježeno zlatnim slovima u historiji bh. sporta, atletike posebno, kao jedan od najuspješniijih bh. atletičara svih vremena, navode iz Atletskog saveza BiH.

Dako će biti kremiran u Beču u kojem je proveo posljednje godine svog života.