Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

KSBiH

Upitan nastup košarkaških reprezentacija BiH na velikim takmičenjima

bih ceska kosarka AA (1)

Predstojeći nastupi na EP i SP reprezentacija BiH pod velikim su upitnikom. Izlaz trenutno ne postoji, stoga nije daleko trenutak kada će KS BiH biti primoran otkazati učešća na spomenutim takmičenjima

Šest košarkaških reprezentacija Bosne i Hercegovine trebale bi u naredna dva mjeseca učestvovati na velikim takmičenjima. Po dvije kadetske i juniorske na evropskim prvenstvima u narednih 20 dana, a zatim u septembru slijedi učešće muške seniorske reprezentacije na Eurobasketu, kao i historijski nastup ženske seniorske selekcije na Svjetskom prvenstvu u Australiji.

Košarkaški savez BiH osigurao je dio sredstava za pripreme nacionalnih timova BiH uz pomoć sponzora i jednog dijela institucija. Međutim, s obzirom na ogromne troškove koje iziskuju nastupi na EP i SP, finansijsku konstrukciju KS BiH nije u stanju zatvoriti.

– Kucali smo na mnoga vrata, tražili podršku, ali uglavnom nailazili na negativne odgovore, često i ignorisanje. To se naročito odnosi na državne, entitetske i lokalne vlasti. Kao da se ne radi o reprezentacijama naše zemlje, jer kako drugačije objasniti činjenicu da novca iz državnog ili federalnog budžeta ima, naprimjer, više za pojedine klubove i udruženja, nego za nacionalne selekcije. Pogotovo za košarkaške, koje su toliko puta obradovale naš narod i koje to namjeravaju činiti i u predstojećim mjesecima – ako uopšte budu u mogućnosti otići na kontinentalna i svjetska takmičenja – saopćeno je iz krovne kuće bh. košarke.

Predstojeći nastupi na EP i SP reprezentacija BiH pod velikim su upitnikom. Izlaz trenutno ne postoji, stoga nije daleko trenutak kada će KS BiH biti primoran otkazati učešća na spomenutim takmičenjima.

– Sve je već pokušano, nijedna dodatna opcija nije ostala na stolu. Stoga upućujemo apel potencijalnim sponzorima, a naročito državnim, entitetskim i opštinskim institucijama da nam pomognu. Ovo su naše reprezentacije. Naši mladići, naše djevojke. S ponosom žele predstavljati Bosnu i Hercegovinu, gledati zastavu domovine tamo gdje joj je mjesto, među barjacima evropskih i svjetskih košarkaških velesila. Ne trebaju nam čestitke kad se sve završi, jer možda nam ovog puta nećete ni imati šta čestitati. Trebaju nam konkretna djela i jasna podrška. Ne okrećite glavu – poručili su iz KS BiH.