Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Usain Bolt se sprema da napravi čudo u Riju

usain-bolt-stafeta

Jamajčanin Usain Bolt koji u svojoj karijeri već ima šest olimpijskih zlata i 11 najsjajnijih svjetskih odličja, te drži svjetske rekorde na 100 m, 200 m i 4 puta 100 metara već je počeo pripreme za Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016.

U razgovoru za Reuters najpopularniji atletičar današnjice otkrio je jedan od svojih glavnih ciljeva, rezultat koji najvjerovatnije niko nikada neće nadmašiti.

“Zaista želim trčati na 200 metara ispod 19 sekundi. To je jedan od mojih najzahtjevnijih izazova, jer je teško naći pravi dan i istrčati savršenu utrku. Znam da to neće biti lako ostvariti, ali lično mislim da to mogu, kao i moj trener Glen Mills. Zato moram raditi i pronaći idealan trenutak”, pričao je Bolt u svojoj trening bazi u Kingstonu.

Inače, Bolt je na 200 metara najbolje vrijeme u istoriji istrčao na SP-u u Berlinu 20. avgusta 2009. – 19,19, samo četiri dana nakon što je postavio i rekord na 100 metara – 9,58.

Konkurencije se ne boji, a ni Justina Gatlina koji je imao impresivnu godinu. No, Bolt ga je uspio pobijediti kada je bilo najvažnije, na SP-u 2015. na obje sprinterske dionice.

“Jedna od najvećih radosti je ona kad pobjeđujete najbolje, to pokazuje da ste najveći. Dakle, ja živim za takmičenja. Veselim se i povratku Yohana Blakea (drugi najbolji rezultat na 200 m u istoriji – 19,26, op. a.) koji je bio izvan svega dvije sezone zbog ozljede”, kazao je Bolt.