Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kvalifikacije za EP

Vedran Princ iz Rige: Bh. košarkaši igraće za navijače, državu i samopouzdanje

kosarkasi

Vedran Princ, vršilac dužnosti direktora muške reprezentacije iz Rige je u razgovor za Anadolu Agency (AA) kazao da je atmosfera u bh. timu odlična, uprkos problemima sa povredama i bolešću igrača uoči okupljanja te dvodnevnom putovanju do Latvije

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u subotu i ponedjeljak igraće dvije preostale utakmice kvalifikacija za ”Eurobasket 2022“, a rivali će joj biti Grčka i Bugarska. Uprkos činjenici da nemaju nikakvog rezultatskog imperativa, jer su ranije osigurali plasmana na Evropsko prvenstvo, iz tabora bh. košarkaša najavljuju bespoštednu borbu za navijače, državu i podizanje samopouzdanja.

Vedran Princ, vršilac dužnosti direktora muške reprezentacije iz Rige je u razgovor za Anadolu Agency (AA) kazao da je atmosfera u bh. timu odlična, uprkos problemima sa povredama i bolešću igrača uoči okupljanja te dvodnevnom putovanju do Latvije.

“Imali smo pred okupljanje četiri otkaza i šteta zbog toga. Posebno zbog dva mlada igrača Darka Talića i Karla Matkovića, jer se na njih mnogo računalo u ove dvije utakmice. Imamo komotnu situaciju, jer smo osigurali plasman, pa svi mogu dobiti priliku kako bi vidjeli na koga možemo računati u budućnosti“, kazao je Princ.

Dodao je da bh. košaraši od dolaska u Rigu u ponedjeljak treniraju dva puta dnevno te imaju sastanke i video analize protivnika.

“Bez obzira što smo se plasirali na ‘Eurobasket’ imamo obavezu prema navijačima i državi da se borimo i ostvarimo dobar rezultat. To nam je važno i kako bi se napunili samopouzdanjem“, istakao je Princ, nekada i sam reprezentativac BiH.

Ono što je jako važno uoči sutrašnje utakmice protiv Grčke je da su svi u bh. taboru negativni na koronavirus.

“Ovaj balon u FIBA-i nazivaju negativnim, kako god to čudno zvučalo. Svi su negativni na koronavirus, ne samo u našim redovima, nego i u ostalim reprezentacijama, tako da možemo razmišljati isključivo o košarci. To je u današnje vrijeme jako važno. Malo je sve ovo neobično je se sport svodi na to da se igra za publiku u dvoranama i na stadionima. Svrha je da igra za njih, a sada nema navijača što je jako neobično. I sam organizacija turnira je čudna i ima dosta nelogičnosti. Svi smo zajedno smješteni, ali nema druženja jer nam je zabranjeno da prilazimo jedni drugima. Razdvajaju nas u hotelu, a onda sutra igramo utakmicu i igrači pušu jedan u drugog. No, to je tako i moramo se toga pridržavati“, priča Princ.

Do duela sa Grčkom ostala je još jedna analiza protivnika i u 15.30 po našem vremenu sučeljavanje bh. tima sa jednom od najjačih evropskih selekcija.

“Nadam se da ćemo dati sve od sebe, jer jako je bitna stvar ako uspijemo pobijediti. Važno je da zadržimo samopouzdanje i pozitivnu atmosferu. Svako sljedeće okupljanje igrači će dolaziti veseliji, ali i voljni i željni rada i dobrih rezultata. Bilo bi jako dobro da se napravi dobar rezultat bez obzira što nemamo imperativ“, zaključio je Princ.

U grupi G kvalifikacija za “Eurobasket 2022“ trenutni lider je Grčka sa sedam bodova, koliko ima i drugoplasirana BiH. Iza njih su Bugarska i Latvija sa po pet bodova.

Ostao je da se odigraju još susreti petog i šestog kola na turniru u Rigi. Prvog dana sastaju se Grčka – BiH u 15.30 sati te Latvija – Bugarska u 18.30. U ponedjeljak igraće se dueli šestog kola, a parovi su: Bugarska – BiH (15.30 sati) i Latvija – Grčka (18.30).

Evropsko prvenstvo održaće se od 1. do 18. septembra 2022. godine u Češkoj, Gruziji, Njemačkoj i Italiji.