BiH

reakcija rijaseta

Islamska zajednica se oglasila nakon napada na Aladža džamiju u Foči

19/02/2021

Rijaset Islamske zajednice u BiH od nadležnih organa zahtijeva provođenje profesionalne istrage, razotkrivanje i procesuiranje počinioca

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini najoštrije je osudila napad na Aladža džamiju u Foči koji, prema svim pokazateljima, ukazuje na to da je za sada nepoznata osoba ispalila više hitaca i pogodila minaret ovog vjerskog i kulturno-historijskog spomenika, javlja Anadolu Agency (AA).

Rijaset Islamske zajednice od nadležnih organa zahtijeva provođenje profesionalne istrage, razotkrivanje i procesuiranje počinioca.

Islamska zajednica apelira još jednom na sve aktere društvenih procesa, a prije svega na političke zvaničnike bosanskohercegovačkog entiteta RS, da se ne služe govorom mržnje i da ne šire netrpeljivost prema muslimanima i islamu, jer takvi narativi služe kao osnova i opravdanje za ovakve napade.

“Nije bilo davno kada je džamija Aladža kao i sve druge fočanske džamije bila srušena, a njene džematlije protjerane ili pobijene, upravo od onih koji se danas od entitetskih institucija i zvaničnih predstavnika veličaju kao heroji a njihova ideologija predstavlja i promoviše kao dio kolektivnog identiteta i tradicije kojom se treba ponositi. Izgradnja mira i povjerenja nalaže odlučno suočavanje s prošlošću i osudu zločina i zločinaca. U protivnom, prijeti nam ponavljanje istih grešaka iz historije”, navodi se u saopštenju IZ u BiH.

Jutrošnjem uviđaju koji su obavili istražitelji Policijske uprave Foča prisustvovao je i muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić sa imamima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.