Globus

Beograd

Porfirije ustoličen za novog poglavara Srpske pravoslavne crkve

19/02/2021
Foto: Pixsell

Porfirije je dodao da će nastaviti da povezuje ljude, kao što je to činio u Hrvatskoj i Sloveniji, koje su mu postale druge domovine

Novi poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije ustoličen je danas u Sabornoj crkvi u Beogradu, čime je preuzeo sva prava i dužnosti koje mu po crkvenom Ustavu i kanonima pripadaju, javlja Anadolu Agency (AA).

Patrijarh je uz pjevanje Aksios (Dostojan) primio simbole patrijaršijskog dostojanstva: panagiju, žezlo i bijelu panu. Potom se obratio prisutnima, istakavši da je služba patrijarha služba prvog među jednakima.

“Nastojaću da, u mjeri svojih mogućnosti, njegujem saborni duh. Da ne bude razdora, već da svi budemo saglasni u jednoj misli”, rekao je on.

Porfirije je dodao da će nastaviti da povezuje ljude, kao što je to činio u Hrvatskoj i Sloveniji, koje su mu postale druge domovine.

Patrijarh se osvrnuo i na aktuelnu pandemiju koronavirusa i rekao da su svi svjesni ogromnih žrtava i stradanja od te bolesti.

“Moramo da budemo snažni, ali i trezveni. Da nama ne ovlada strah i da znamo i da svaki tjelesno zdrav čovjek može biti mnogo gori virus. Neka nam primjer ove pandemije pokaže koliko smo povezani i upućeni jedni na druge i kako je možemo pobijediti samo međusobnom pažnjom”, rekao je Porfirije.

Molitvenoj svečanosti prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsjednica RS-a Željka Cvijanović, ministri u Vladi Srbije, predstavnici svih vjerskih zajednica, a patrijarh Porfirije će kasnije biti ustoličen i u istorijskom sjedištu srpskih poglavara u Pećkoj patrijaršiji. O tom datumu, javnost će biti naknadno obavještena.

Mitropolit Porfirije izabran je u četvrtak za 46. patrijarha na Saboru SPC-a koji je prvi put održan u Hramu Svetog Save.

On je rođen u Bečeju 1961. godine kao Prvoslav Perić. Zamonašen je u manastiru Visoki Dečani, na Tominu nedjelju 1985. godine. Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine, a poslediplomske studije završio je u Atini 1990. Te godine, po blagoslovu episkopa bačkog Irineja, dolazi u manastir Svetih arhangela u Kovilju, gde je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana.

Na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u Beogradu 14. maja 1999. godine izabran je za episkopa jegarskog, vikara Eparhije bačke.

Republička Skupština ga je, kao predstavnika svih crkava i verskih zajednica, 2005. godine, izabrala za člana Savjeta Republičke radiodifuzne agencije, a za predsjednika savet je izabran 2008.

U tron mitropolita zagrebačko-ljubljanskih ustoličen je 13. jula 2014. godine u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.