Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Formula 1

Velika nagrada Belgije krajem augusta bez publike

formula 1

Nakon što su u Belgiji prošlog mjeseca zabranjeni svi masovni događaji u cijeloj zemlji do 31. augusta zbog pandemije novog koronavirusa, trka Formule 1 zakazana za period od 28. do 30. augusta bila je pod znakom pitanja

Trka šampionata Formule 1 za Veliku nagradu Belgije može se održati u prvobitno planiranom terminu krajem augusta, objavila je u petak vlast u belgijskoj regiji Valoniji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon što su u Belgiji prošlog mjeseca zabranjeni svi masovni događaji u cijeloj zemlji do 31. augusta zbog pandemije novog koronavirusa, trka Formule 1 zakazana za period od 28. do 30. augusta na stazi Spa-Francorchamps bila je pod znakom pitanja. Zbog toga su organizatori trke obustavili prodaju ulaznica.

“Velika nagrada Belgije može se održati iza zatvorenih vrata, kao i svi treninzi za trku“, rekao je u petak Elio Di Rupo, predsjednik frankofone regije Valonije.

Objava je uslijedila dva dana nakon što je Vlada Belgije dopustila da se od naredne sedmice sportski treninzi na otvorenom mogu početi održavati uz nadzor trenera. Di Rupo je kazao i da će se staza ponovo otvoriti za profesionalnu praksu 18. maja.

“Međutim, obje dozvole vrijede samo pod uslovom da se strogo poštuju socijalna distanca, higijenske i sanitarne mjere“, naglasio je Di Rupo.

Organizatori trke sada trebaju zaključiti ugovor s Liberty Medijom, vlasnikom Formule 1, kako bi se utrka zaista i održala.

“Oduševljeni smo ovom odlukom. To je bila jedina moguća opcija u ovom trenutku. Bićemo posebno pažljivi u pogledu poštovanja zdravstvenih uputstava koja je izdalo Nacionalno vijeće za sigurnost“, rekla je Vanessa Maes, generalna direktorica trke za VN Belgije.

Formula 1 planira konačno početi sezonu 2020. godine trkom za Veliku nagradu Austrije, koja bi se trebala održati 5. jula, naravno bez prisustva publike.