Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Veliki preokret i pobjeda rukometaša BiH u Bjelorusiji (VIDEO)

rukomet bih

Rukometna reprezentacija BiH pobjedom na gostovanju u Bjelorusiji 29:30 otvorila je kvalifikacije za EP 2020. na kojem će prvi put igrati 24 selekcije.

Kao što je bio slučaj u prethodnim utakmicama imali smo problema u organizaciji igre, na postavljeni napad djelovali smo jalovo i bezidejno, ali je sve krenulo nabolje ulaskom Josipa Perića koji je okrenuo igru naše reprezentacije.

Počelo je odbranom Burića, onda je krenuo Terzić u polukontru, ali nismo imali dobru tranziciju. Tek u šestoj minuti zabili smo preko Karačića za 1:2. Ipak do osme domaćin je iskoristio svoju drugu kontru i poveo 5:2.

To kao da nas je malo dozvalo pa smo stisli odbranu, a nakon toga postigli i dva lagana gola. Ipak Bjelorusi su održavali plus dva s povremenim odlascima na tri razlike, do 13. desno krilo nam je zabilo tri gola i to je upravo bio taj omjer.

Dobar period igre imali smo od 17. minute, ali smo propustili ozbiljnije iskoristiti prvo isključenje za domaćina. Burić je za to vrijeme upisao i dvije nove odbrane, ali čak tri napada nismo uspjeli zabiti gol i izjednačiti. Kazna je stigla u vidu nove kontre za 11:9.

Do 26. minute prokockali smo mnogo štošta, jedan sedmerac promašili, primili gol s centra dok Burić nije stigao među stative, nekoliko još tehničkih, bizarnih grešaka napravili pa je sve to rezultiralo uvjerljivim vodstvom Bjelorusije 15:10. Poluvrijeme je završeno 16:12.

U drugi dio ušli smo brzim golom, a među stativama se obreo Grahovac umjesto Burića. Nije se to nešto odrazilo na rezultat niti smo postali drastično organizovaniji. Nekako kao da je nedostajalo dovoljno žara. Ipak vratili smo se do 37. na minus dva (19:17).

Uslijedio je period igre gol za gol. popravili smo malo efikasnost, ali odbrana nije bila na nivou, što su Bjelorusi koristili. Ipak, odbrana je počela funkcionisati na 15-ak minuta do kraja, BiH pravi seriju od 3:0 i u 49. minuti dolazi samo na minus jedan, 25:24.

Međutim, uslijedio je ponovo crni period u igri naše reprezentacije i Bjelorusi odlaze na tri razlike 27:24. Predaje nije bilo, pa je uslijedila nova serija od 3:0 izabranika Bilala Šumana, a Karačić u 54. minuti pogađa za 27:27, što je bilo prvo izjednačenje u ovom meču.

Nastavljena je potom serija naše selekcije i Terzić sa sedam metara u 56. minuti pogađa za prvo vodstvo 27:28, imali smo napad i za plus dva, ali ga nismo iskoristili.

Uslijedila je potom zanimljiva završnica. U posljednje dvije minute ušlo se neriješenim rezultatom 28:28, a posljednji napad je pripao našoj reprezentaciji. Pogodili smo stativu, ali smo ukrali loptu i dobili smo sedmerac u posljednjoj sekundi. Prce je pogodio za pobjedu BIH.

Tomislav Nuić je odigrao fantastičan meč i sa sedam golova je predvodio naš tim u ovom meču.