Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Formula 1

Verstappen u “nemogućoj utrci” stigao do pobjede sumnjivim prestizanjem

formula 1

Postoji još mogućnost da Formula 1 oduzme pobjedu Holanđaninu nakon utrke ako utvrde da je bilo nepravilnosti oko njegovog prestizanja

Završena je utrka Formule 1 za Veliku nagradu Austrije, a pobijedio je Max Verstappen (Red Bull) koji je na kontroverzan način prestigao Charlesa Leclerca tri kruga prije kraja utrke.

U jednom zavoju presjekao je putanju Leclercu i izgurao ga sa staze. Suci su istraživali njegov manevar, ali pobjeda mu je za sada ostala. Valtteri Bottas iz Mercedesa završio je na trećem mjestu. Postoji još mogućnost da Formula 1 oduzme pobjedu Holanđaninu nakon utrke ako utvrde da je bilo nepravilnosti oko njegovog prestizanja.

Inače, u Austriji smo vidjeli najekstremniju utrku što se tiče uslova ove sezone. Vozilo se na 40 stepeni. Vozačima je probleme stvarao i vjetar koji je utjecao na razine downforcea pa su iz kruga u krug pogađali hoće li imati prianjanje u određenom zavoju.

Verstappen je užasno startao, pao na 8. mjesto, ali je fantastičnom vožnjom u 71 krugu napravio nevjerovatan povratak i na kraju slavio.

Što se tiče prestizanja Leclerca, Verstappen je rekao da Formula 1 nema smisla ako je to što je napravio nedozvoljeno, dok Leclerc smatra da mu je presjekao putanju i da njegov potez nije bio legalan.