Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tender Strujni udari

“Elektro-Hercegovina” na Sudu: Kršenje zakona po hitnom postupku

elektro-hercegovina223

Tvorci poslovnih dilova ističu da su postupke proveli po najnižim cijenama koje su postignute i u osnovnom ugovoru, a onda zaključili da ovo rade rijetko i samo u slučajevima krajnje nužde

Pod oznaku “hitno” vrlo lako može da stane unosan kriminalni dil vrijedan nekoliko desetina hiljada maraka javnog novca. Recept je vrlo jednostavan – planiranje posla zaobiđete, a onda se “naprasno sjetite” da vam je potrebna roba ili usluga. Potpisivanje ugovora tada ide po hitnom postupku i to sa firmama odabranim na ranijem tenderu, piše Žurnal.

U praksi ovo se dešava u trebinjskoj “Elektro-Hercegovini”. Predsjednici tenderskih komisija elektroinžinjer Predrag Кundačina i ekonomista Anđelko Trklja lako su, jedan za nabavku ormara za mjerenje i distribuciju struje, drugi za računovodstvene usluge, birali “Elko” iz Istočnog Novog Sarajeva i “Deloitte” iz Banjaluke. Građane Republike Srpske njihove štetne i mimozakonske odluke koštale su 21.060 KM i 24.453 KM sa PDV-om.

Javno preduzeće nije se libilo da to javno i obznani pa je da na Portalu javnih nabavki objavilo da je ove ugovore sklapalo pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja. Jer, vremena, tvrde, nije bilo. Ipak, vremena za hvaljenje “Deloittea” na sva zvona i te kako ima.

U SLUČAJU NUŽDE PREKRŠI ZAKON

“Za nabavku računovodstvenih usloga ‘Elektro-Hercegovina’ sprovela je pregovarački postupak bez objave obavještenja sa ponuđačem „Deloitte” iz Banjaluke jer je taj posao trebalo izvršiti u vrlo kratkom roku, a istovremeno ispoštovati sve zahtjevne standarde u ovom ugovoru. Кako se radi o ponuđaču koji je već upoznat sa suštinom i metodologijom poslovanja i raspolaganja stalnom imovinom elektrodistributivnih preduzeća i koji je učestvovao u tehničkoj pripremi SAP ERP sistema za obračun odloženih poreza i transfernih cijena, njemu smo i povjerili ovaj posao uvažavajući navedene konkretne okolnosti”, stoji u odgovoru dostavljanom Žurnalu.

Da stvar bude još gora, računovodstvene usluge u četiri lota ove godine uopšte nisu bile dio plana javnih nabavki. Tenderski zakon tako je u dva navrata grubo prekršen.

S druge strane, iako je nabavka ormara za mjerenje i distribuciju struje redovna aktivnost preduzeća, ona svjesno nije na vrijeme isplanirana, a na dobitku je bio istočnosarajevski “Elko”. U opravdanju “Elektro-Hercegovine” stoji:

“Nabavka ormara za mjerenje i distribuciju električne energije odnosila se na realizaciju potpisanog sporazuma o zajedničkom investiranju u distributivnu mrežu (na lokalitetu Botin i kasarna Nevesinje) između ZP ‘Elektro-Hrecegovine’ Trebinje i opštine Nevesinje (koja je insistirala na hitnosti), kao i nabavku segmenata distributivnog ormara za stambenu zgradu u Trebinju čije bi kašnjenje uzrokovalo plaćanje penala zbog neblagovremenog priključenja stambene zgrade Čl.33, stavovi 2,4 i 5 Opštih uslova za isporuku i snabdijevanje električnom energijom”.

Tvorci poslovnih dilova ističu da su postupke proveli po najnižim cijenama koje su postignute i u osnovnom ugovoru, a onda zaključili da ovo rade rijetko i samo u slučajevima krajnje nužde.

PRIJAVA U SUDU

Bilo je tako i krajnje nužno da još jedan tender kriminal završi pred sudijama. Nakon što je Agencija za javne nabavke Bosne i Hercegovine od “Elektro-Hercegovine” zatražila objašnjenje, kompletna dokumentacija o šteti teškoj gotovo 50.000 KM dostavljena je Osnovnom sudu u Trebinju. Uz odluke od dodjelama štetnih ugovora, dostavljen je i spisak svih privrednih društava u oblasti metalske industrije i revizorskih kuća u BiH koje je preduzeće koje raspolaže novcem građana moglo da bira na zakonom provedenim tenderima.

“Ugovorni organ se u obrazloženju razloga za primjenu ove vrste postupka pozvao na hitnost, iako se u konkretnim slučajevima ne radi o hitnosti definisanoj Zakonom o javnim nabavkama BiH. Pomenuta odredba daje mogućnost primjene ove vrste postupka samo u slučajevima ‘kada se izuzetno, zbog dokazivih razloga krajnje hitnosti prouzrokovane događajima nepredvidivim za ugovorni organ, ne mogu ispoštovati ovim zakonom utvrđeni minimalni rokovi za otvoreni ili ograničeni ili pregovarački postupak sa objavom obavještenja. Okolnosti kojima se opravdava izuzetna hitnost ni u kom slučaju ne smiju se dovesti u vezu sa ugovornim organom”, stoji u prijavi Agencije.

AKO JE HITNO, MORA DA JE BITNO

U “Elektro-Hercegovini” hitnost su tako rastumačili kako je njima odgovaralo, a šta je drugo hitno do poslovni dogovori i izbjegavanje plaćanje penala. Međutim, zaboravili su na višu silu, odnosno zemljotrese, poplave i požare, što u njihovim hitnim sklapanjima ugovora nije bio slučaj.

Iz Fonda otvoreno društvo BiH pozdravljaju djelovanje Agencije. Krajnje je vrijeme, kaže Mervan Miraščija, da se stane u kraj bahatom ponašanju javnih preduzeća, institucija i ustanova koje troše novac poreskih obveznika u BiH.