Više od 2.500 učesnika na 10. utrci Giro di Sarajevo

girro

U Sarajevu se održava jubilarni, deseti biciklistički događaj “Giro di Sarajevo” koji je ove godine pod motom “Za BAJKovito Sarajevo” okupio više od 2.500 biciklista, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizovanjem centralnog biciklističkog događaja u Bosni i Hercegovini, Udruženje Giro di Sarajevo istovremeno obilježava i deceniju borbe za prava biciklista u Sarajevu.

Utrka Giro di Sarajevo, nastala je upravo iz potrebe da se vlastima skrene pažnja na silne infrastukturne probleme s kojima se biciklisti suočavaju.

“Ako uzmemo u obzir da je prije deset godina kada smo krenuli, na prvom Giru bilo 750 učesnika, a ove godine očekujemo između 2.500 i tri 3.000 učesnika, te da do prije deset godina nismo imali nijedan metar biciklističke staze, a sad se općine već spajaju biciklističkim stazama, da smo projektovali biciklističke parkinge po cijelom Sarajevu i u ostalim gradovima BiH – to govori koliko napredujemo i koliko radimo na promjeni zakona koji nisu adekvatno napisani prema biciklistima kao ravnopravnim učesnicima u saobraćaju”, izjavio je za AA Emir Hulusić ispred udruženja Giro di Sarajevo.

U proteklih deset godina, broj biciklista u Sarajevu se uvećao u toj mjeri da sada ta zajednica broji na desetine hiljada aktivnih biciklista koji bicikl koriste svakodnevno, kao rekreaciju, ali i alternativno sredstvo prijevoza.

Međutim, problemi s kojima se suočavaju biciklisti u Sarajevu ne jenjavaju, jer kako kažu iz ovog udruženja, vlast ne prati razvoj urbanog biciklizma na adekvatan način.

“Zakon (o uređenju saobraćaja u Kantonu Sarajevo), nije bio adekvatno napisan, pa smo mi urgirali. Oni su rekli da biciklisti moraju voziti desnom stranom saobraćajnice u slučaju da nije iscrtana biciklistička staza na trotorau. Ako uzmete da je u Sarajevu desna strana rezervisana za tramvaj, to predstavlja veliki problem za bicikliste, jer mogu da upadnu u tramvajske šine. Tražili smo da se napravi izmjena. Da se pomjeri taj dio staze i da se za sve nove staze koje se projektuju u gradu Sarajevu i KS, moraju biti odmah projektovane i biciklističke staze”, rekao je Hulusić.

Podsjetio je da je prvih nekoliko Gira održano pod motom “Hoćemo staze – svoje staze”, a koji je, nakon što su biciklisti bh. prijestolnice dobili određene staze, promijenjen u “Za BAJKovito Sarajevo”. To je, prema riječima Husića, sinonim za ono što biciklisti žele, a to je da Sarajevo bude evropski grad kada je riječ o urbanom biciklizmu.

“Urbani biciklizam u Sarajevu je u konstantnoj ekspanziji. Svaki dan imamo sve više učesnika u saobraćaju. Mi pokušavamo da napravimo tu sinhronizaciju između vozača motornih vozila, pješaka i biciklista, da svako zna svoja prava i da svi budemo ravnopravni”, poručio je Hulusić.

Na kraju je kazao da događaji poput ovog ne promovišu samo biciklizam već i zdrav načina života te sklapanje prijateljstava.

Biciklistička ruta od Dobrinje krenula je ka Vijećnici, preko Marijin Dvora, a potom ruta biciklista završava na Vilsonovom šetalištu gdje će biti upriličena zabava, te dodjela nagrada.

Zbog bezbjednog prolaska kolone biciklista u okviru održavanja tradicionalnog biciklističkog događaja Giro di Sarajevo 2017, u pojedinim sarajevskim ulicama došlo je do privremene potpune obustave saobraćaja.