Više od stotinu učesnika na trećem “Zenica polumaratonu” (FOTO)

aa_picture_20151011_6495471_web

Udruženje građana „Zenički polumaraton“ organizovalo je danas treći po redu „Zenički polumaraton“ sa ciljem da potaknu svijest o dobrobiti kretanja i boravka na otvorenom.

Polumaraton se sastoji od tri različite trke, ovisno o spremnosti učesnika, a radi se o utrkama u dužini od 5, 10 i 21 kilometar. Treći „Zenički polumaraton“ okupio je 117 učesnika iz čitave Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja, poput Sjedinjenih Američkih Država i Turske.

aa_picture_20151011_6495463_web

Prema riječima Mirze Džananovića, generalnog sekretara i šefa protokola današnjeg polumaratona i člana UG „Zenički polumaraton“, cilj utrke je pokazati grad Zenicu, kao i omasoviti trčanje i kretanje općenito.

„Ovo je treći ‘Zenički polumaraton’ koji organizujemo i sama ideja je potekla od nekoliko entuzijasta koji su željeli da donesu nešto novo u ovaj grad. Prvenstveno nam je cilj dobro druženje i zato želimo da omasovimo trčanje i kretanje uopće, ne samo u Zenici, nego i šire. Imali smo najavu od nekih 200 učesnika, no zbog nepovoljnih uvjeta taj broj se smanjio na 117“, rekao je Džananović.

aa_picture_20151011_6495469_web

Dodao je kako 48 učesnika trči punu trku od 21 kilometar, odnosno polumaraton, dok su tu i utrke od 5 i 10 kilometara. Napominje kako se trkama odazvao veliki broj građana svih godina.

„Najstariji učesnik ima 79 godina, dok najmlađi učesnik ima tri godine. Tu su i gosti iz dosta gradova Bosne i Hercegovine, kao i drugih država poput SAD, Turske, Mađarske, te zemalja regiona, poput Hrvatske i Srbije“, izjavio je Džananović.

aa_picture_20151011_6495472_web

Pomoć organizaciji, osim sponzora, pružilo je i udruženje „TRK Banja Luka“, koji su ove godine održali i svoj prvi polumaraton.

Arnel Kalušić, nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine u karateu, rekao je kako je odlučio na polumaraton doći sa prijateljima.

„Mislio sam trčati gradsku utrku od 5 ili 10 kilometara, no uz podršku i nagovaranje prijatelja iz Sarajeva koji trče polumaraton, i ja sam se odlučio da trčim punu utrku od 21 kilometar. Kao bivši sportista, želim da istrčim 21 kilometar i želja mi je da odredim sebi vrijeme koje mi je potrebno da pređem tu udaljenost i sljedećeg puta možda i popravim svoj rezultat. Atmosfera je odlična i ovo je odlična prilika i za druženje, sa dvojicom prijatelja se nisam godinama vidio, dok smo se evo danas ponovo sastali kako bismo trčali. Ovo je odlična prilika i da se malo odmorimo od svakodnevnih obaveza na poslovima koje radimo i da nađemo pozitivan balans u životu“, rekao je Kalušić.

aa_picture_20151011_6495476_web

Utrke od 5 i 10 kilometara kreću se centrom grada, glavnom gradskom magistralom i bulevarom, dok polumaraton ide također magistralom i bulevarom, do naselja Raspotočje i Crkvice, a Džananović dodaje kako je jedan od ciljeva pokazati učesnicima grad Zenicu.

Učesnici su se jutros mogli zagrijati uz zumbu, a najmlađi su imali priliku da crtaju i na taj način osvoje nagrade.

aa_picture_20151011_6495478_web

Što se tiče nagrada za učesnike utrke, bit će dodijeljene u muškoj i ženskoj kategoriji za po tri učesnika, ovisno o tome koju su utrku trčali.