Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bevanda u Limi razgovarao sa izvršnim direktorom MMF-a

BiH

Bevanda – Snel

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas u Limi sa izvršnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Mennom Snelom o prethodnim, ali i budućim aranžmanima s ovom financijskom institucijom i provođenju započetih reformi.

Ministar Bevanda, koji je ujedno i guverner BiH u Međunarodnom monetarnom fondu, sudjeluje na Godišnjem sastanku odbora guvernera MMF-a i Svjetske banke koji se održava u Limi (Peru) od 9. do 11. oktobra.

U nastavku jesenjeg sastanka Svjetske banke i MMF-a u Limi, razamatrano je i usvojeno godišnje izvješće o radu, a članovi konstituence, koju predvodi Nizozemska a u kojoj je i BiH, informirani su o budućim aktivnostima i planovima ulaganja u narednom razdoblju.

Tijekom bilateralnog susreta ministra Bevande i izvršnog direktora Snela razmijenjeni su stavovi u svezi prethodnih i budućih angažmana i suradnje BIH, kako s MMF-om tako i sa Svjetskom bankom.

Ministar Bevanda izvijestio je izvršnog direktora Snela o aktualnim pitanjima u BiH u svezi Reformske agende, te izradi proračuna institucija BiH za iduću godinu koji je u završnoj fazi.

Sugovornici su se složili da je nužno nastaviti reformske procese u BiH, posebice kada su u pitanju reforme u oblasti zdravstva, mirovinskog sektora, te upravljanja javnim dugom.

Bevanda je zahvalio direktoru Snelu na dosadašnjoj korektnoj suradnji s MMF-om i uputio mu poziv da posjeti BIH na proljeće iduće godine.

Na panelima Godišnjeg sastanka odbora guverner MMF-a i Svjetske banke u Limi sudjeluju čelnici MMF-a i Svjetske banke, direktorica MMF-a Christine Lagarde, prvi zamjenik direktora David Lipton, predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim, kao i brojni drugi visoki predstavnici međunarodnih financijskih institucija, ministri financija i guverneri centralnih banaka država članica MMF-a.

U izaslanstvu BiH, koje predvodi ministar Bevanda, su predstojnik njegovog Ureda Saša Marić, u svojstvu alternativnog guvernera BiH u Svjetskoj banci, Haris Abaspahić, rezidentni predstavnik BiH u Svjetskoj banci, te savjetnica ministra za europske integracije i ekonomska pitanja Jelena Brkić, saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.