Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vujošević poslije poraza u Švedskoj: Erikssona smo ganjali kao zeca

vujosevic444

Košarkaška reprezentacija BiH, s obzirom na potpuno podmlađen sastav u kojem je igrala, otvorila je pretkvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019. godine očekivanim porazom u gostima kod Švedske. Rezultat je glasio 81:73 za izabranike Vedrana Bosnića, bivšeg bh. košarkaša, a današnjeg selektora Šveđana. Najzaslužniji za slavlje domaće selekcije bio je 23-godišnji Markus Eriksson koji je ubacio 25 poena i za kojeg bh. odbrana nije imala rješenja.

Duško Vujošević, selektor BiH nakon utakmice, kako prenosi FIBA-ina internet stranica, kazao je da su Erikssona njegovi igrači “čak i nakon promašenog šuta po terenu morali ganjati kao zeca“.

Nakon utakmice Vujoševića su novinari upitali da li je znao da je Eriksson, koji je ovog ljeta prešao iz Gran Canarije u Barcelonu, tako dobar strijelac?

“Ne. Čujete mnoge stvari o igračima, ali je nešto sasvim drugo ono što pokažu u utakmicama poput ove. Čak i kada bi promašio šut i dalje smo ga morali ganjati kao zeca“, uz osmijeh je odgovorio selektor BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

S druge strane Bosnić nije krio zadovoljstvo i to ne samo zbog pobjede Švedske, nego i zbog činjenice da mu se ostvarila velika želja da vodi tim protiv Vujoševića, koji ima rejting jednog od najboljih evropskih trenera.

“Znali smo da je BiH izuzetno dobra ekipa. Ovo je velika pobjeda za nas i za Švedsku. Moram biti iskren. Kada sam počinjao s trenerskim poslom, jedan od mojih snova bio je vodim tim protiv ovog trenera, Vujoševića. Bio mi je trener kada sam imao 16 godina i mnogo toga me naučio, a nakon toga sam pratio njegovu karijeru. Na kraju moram naglasiti da sam izuzetno sretan zbog momaka i švedske košarke“, kazao je Bosnić, inače rođeni Sarajlija.

Švedska je pobjedom nad BiH, zajedno sa Armenijom, koja je savlada Slovačku, na vrhu grupe A pretkvalifikacija sa dva boda. U drugom kolu bh. košarkaši u subotu će u sarajevskoj dvorani “Mirza Delibašić“ ugostiti Slovačku, dok Šveđani putuju u Yerevan.

Po dvije prvoplasirane reprezentacije iz sve četiri grupe pretkvalifikacija ostvariće plasman u kvalifikacioni ciklus za Svjetsko prvenstvo koje će se 2019. godine održati u Kini.