grand slam u vrijeme korone

Za Đokovića i elitu rigorozna pravila na AO: Sankcije su diskvalifikacija, hapšenje pa i moguća deportacija

djokovic

Kazne se tako kreću od novčanih, pa do diskvalifikacije, pa čak i do hapšenja, te deportacije

Koronavirus uticao je i utiče na brojne sportske događaje, a poseban izazov bit će održavanje skorašnjeg Australian Opena.

Prema medija, elita predvođena osmerostrukim pobjednikom Novakom Đokovićem će biti suočena i s potencijalnom deportacijom, ako nešto krene po zlu…

Prvi uslov za učestvovanje na turniru u Melbourneu je obavezan karantin od 14 dana. U tom razdoblju teniserke i teniseri bit će testirani više puta. Bit će im dozvoljeno samo ograničeno vrijeme izvan hotela i treniranje u malim grupama i to tek poslije osmog dana boravka.

Đoković, Nadal, Thiem i još nekolicina igrača trebali bi biti u odvojenom karantinu koja bi bila toliko stroga kao za ostale, što je naljutilo pojedine igrače (Jeremy Chardy), ali svejedno teniskoj eliti prijete ozbiljne sankcije ako neko iz tog društva – prekrši pravila.

Kazne se tako kreću od novčanih, pa do diskvalifikacije, pa čak i do hapšenja, te deportacije.

“Svako ko napusti karantin bez dozvole može biti kažnjen sa 19.000 dolara. Isto tako, ko prekrši pravilo može se suočiti s diskvalifikacijom, oduzimanjem novčane nagrade, hapšenjem, pa čak i deportacijom. To bi značilo da bi svaki taj pojedinac mogao imati problema za ponovni ulazak u Australiju u sljedećim godinama”.

Pristup nulte tolerancije započet će kad se igrači ukrcaju u jedan od 18 čarter letova koji polaze iz sedam gradova: Abu Dhabija, Antalije, Dohe, Dubaija, Los Angelesa, Miamija i Singapura.

Sve ove mjere stajat će organizatora čak 35 miliona dolara.

Kapacitet tribina bit će manji i do 50 posto kako bi se smanjio kontakt.