Ostali sportovi

RSE

Za olimpijsko zlato Kosovo sportiste nagrađuje sa 100.000 eura

28/07/2021
Reuters

Isto tako, oni će dobiti trajnu novčanu podršku poslije 45. godine života

Svi sportisti sa Kosova, koji su postigli vrhunske rezultate u različitim sportskim disciplinama, bilo na evropskim i svjetskim prvenstvima ili Olimpijskim igrama, dobiće podršku države, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) zvaničnici Ministarstva kulture, omladine i sporta, kao i iz Kosovskog olimpijskog komiteta.

Kosovske džudistkinje Distria Krasniqi i Nora Djakova osvojile su zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju. Na osnovu Zakona o sportu, Ministarstvo kulture, je obavezno da ove sportistkinje, ali i njihovog trenera Dritona Kuku, nagradi prema uredbi o državnim nagradama.

Iber Alaj, šef odjeljenja za sport u okviru Ministarstva kulture, omladine i sporta, za RSE objašnjava da osvajač zlatne olimpijske medalje dobija nagradu u vrijednosti od 100.000 eura, a trener 50.000 eura. Isto tako, oni će dobiti trajnu novčanu podršku poslije 45. godine života.

“Smatram da je u ovim oblastima Kosovo, čak i sa svojim lošim budžetom, osiguralo da sportisti koji postignu rezultate, budu finansijski podržani i imaju poseban status u društvu Kosova“, navodi Aljaj.

Na osnovu uredbe o državnim nagradama, osim zlatne, nagrađuju se i sportisti koji osvoje druge medalje na evropskim, svjetskim prvenstvima ili na Olimpijskim igrama. Tako se za srebrnu medalju dodjeljuje 60.000 eura, a za bronzanu 40.000.

Takođe, mladi sportisti koji se takmiče u okviru juniorskih takimičenja, kao što su Evropske igre mladih, dobijaju novčanu nagradu od oko 25 odsto od ukupne nagrade za starije sportiste, u zavisnosti od toga koju su medalju osvojili i kategorije u kojoj su se takmičili.

Ismet Krasniqi, predsjednik Kosovskog olimpijskog komiteta, koji trenutno boravi u Tokiju, u izjavi za RSE kaže da se za sportiste na Olimpijadi obezbjeđuju i kampovi za trening kao i stipendija od 200 do 1.000 eura, u zavisnosti od kategorizacije.

On ocjenjuje da su nagrade i druge beneficije, koje uživaju nagrađivani sportisti na evropskim ili svjetskim prvenstvima, dobar podstrek za mlade da se vrlo ozbiljno bave sportom.

“Bez sumnje, to je veoma dobar podsticaj i o tome se treba više pričati, jer možda neki mladi ljudi ne znaju za tu podršku koju pruža Kosovo. Nakon što sportista napuni 45. godina, dobija i doživotne prihode od države. Oni koji postignu rezultat imaju tu podršku. Bez konkurencije nema ni dobrih rezultata. Takmičenja teraju sve sportiste da ostvare dobre rezultate”, poručuje Krasnići.

Komentari

Autor: RSE

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.