Zahvaljujući Jusufu Nurkiću 300 djece u Tuzli trenira sa NBA trenerima (FOTO)

“Bosnian Beast” kamp u Tuzli

U tuzlanskom Sportskom kulturnom centru „Mejdan“ danas sa poznatim bh. i trenerima iz NBA lige, u okviru košarkaškog kampa “Bosnian Beast”, koji organizira naš reprezentativac Jusuf Nurkić, trenira 300 djece iz 14 klubova.

Nurkić, koji je inače iz Živinica, a igrač je NBA kluba Denver Nuggets, izjavio je da svojim velikim uspjehom smatra što je na jednom mjestu okupio toliko djece željne nadmetanja i dokazivanja.

„Znam da je jedan dan kratak period, ali mislim da će djeca ovaj događaj pamtiti cijelog života. Teško je za tako kratko vrijeme uočiti posebne talente među ovolikim brojem učesnika, ali siguran sam da ih ovdje ima. Presretan sam zbog svih koji su došli“, rekao je Nurkić.

Damir Mulaomerović, selektor bh. muške košarkaške reprezentacije, zahvalan je Nurkiću što je djeci priuštio zadovoljstvo i privilegiju da ih treniraju svjetski košarkaški autoriteti.

„Nismo ni svjesni od kakvog značaja je ovaj kamp. Pola ljudi ne zna šta znači kad na jedno mjesto dođu najbolji treneri. Nema ljepšeg prizora nego kada vidite djecu na sportskim terenima. Među njima ovdje ima sjajnih dječaka i djevojčica, ali je pitanje koliko će biti istrajni da postignu svoj san, koji je ostvariv uz puno treniranja i sreće. Sportski život će ih naučiti redu i sportskoj disciplini“, naveo je Mulaomerović.

Ozren Selesković, prvi Nurkićev trener, izrazio je zadovoljstvo zbog realiziranja ovog košarkaškog događaja, za koji je rekao da predstavlja veliku manifestaciju mladosti, sporta i zdravog načina života.

„Veoma sam ponosan i mnogo je lijepih emocija vezano uz današnji dan. Prije 10, 11 godina, dok je Jusuf bio dječak, možda je samo mogao maštati da će jednog dana on igrati u NBA-u i da će organizirati nešto što će doprinijeti afirmaciji košarke u ovim krajevima. Možda će neki od učesnika današnjeg kampa također poželjeti da budu veliki igrači i organizatori sličnih događaja˝, rekao je Selesković, zahvaljujući se ljudima iz NBA koji su omogućili djeci da osjete dio atmosfere najjače svjetske košarkaške lige.

Nurkić je organizirao i vlastitim sredstvima finansirao ˝Bosnian Beast Basketball Camp˝, a u organizaciju su bili uključeni i KK ˝ABC Basket˝ iz Tuzle, te sarajevska Škola košarke ˝GEN˝, sa trenerima Ognjenom Stojakovićem i Emirom Halimićem.