Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ključ poraza

Zašto je Džanan Musa protiv Francuza imao tako loš učinak: “Znam kad postaje frustriran”

dzanan musa francuska

Promašio je Musa dosta slobodnih bacanja, a onda ide razgovarati s navijačima, sa sucima… To je upravo ono što smo htjeli

Košarkaši Francuske u ponedjeljak navečer su u 2. kolu kvalifikacija za Eurobasket savladali Bosnu i Hercegovinu u tuzlanskom Mejdanu sa 74:64.

Ključnu ulogu u pobjedi Francuza odigrao je Andrew Albicy.

Albicy je dodijeljenu mu ulogu, čuvanje prve zvijezde našeg tima Džanana Muse, odradio maksimalno dobro.

Džanan Musa je meč završio sa samo 15 koševa. Četiri od tih 15 poean ubacio je sa linije slobodnih (4/8). Za preostalih 11 potrošio je 13 šuteva (5/13 šut iz igre). Musa je od šest pokušaja za tri pogodio samo jednom. Uz ostalu mršavu statistiku, Musa je meč završio s najlošijim indeksom od svih naših koji su dobili priliku (-14).

Promaši dosta slobodnih bacanja, a onda ide razgovarati s navijačima, sa sucima…

Albicy je nakon utakmice rekao da dobro poznaje Musu iz španske lige. Albicy igra za Gran Canariu, a Musa za Real Madrid.

Andrew Albicy
FOTO: FIBA
Andrew Albicy

“Znali smo da nas čeka teška utakmica. Bosna i Hercegovina je ekipa netipičnog profila s pet visokih igrača od dva metra. Bili smo spremni, dobro smo ih skautirali. Znali smo da ga moramo zaustaviti, Džanan Musa je najbolji strijelac, onaj koji stvara puno toga pogotovo u odsustvu Johna Robersona i Jusufa Nurkića. Bilo je trenutaka kada smo se malo uplašili sami sebe, ali to su stvari koje bi nam također trebale pomoći da učimo i idemo naprijed, pogotovo u ovakvim neprijateljskim atmosferama. Ovdje nije lako igrati, ali mi smo odradili posao”, rekao je Albicy, prenosi L'equipe.

O duelima s Musom još je rekao:

“Htjeli smo mu zagorčati život. Igram protiv njega u Španiji, poznajem ga i znam da kada ga spriječimo da postigne koš, on postaje frustriran. Morali smo ga maksimalno ograničiti. Promašio je dosta slobodnih bacanja, a onda ide razgovarati s navijačima, sa sucima… To je upravo ono što smo htjeli”, istakao je Albicy.

Slijedi dvomeč s Hrvatskom

Reprezentacija BiH nakon prva dva kola kvalifikacija ima pobjedu i poraz, a borbu za Eurobasket nastavit će tek u novembru.

Prvo ćemo 21. novembra gostovati susjednoj Hrvatskoj, dok ćemo tri dana kasnije odigrati i domaći susret protiv istog rivala.