Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završeno EP u raftingu u Banjoj Luci, BiH druga u spustu

rafting-banjaluka5

Dodjelom medalja, nakon spusta, danas je u Banja Luci završeno Evropsko prvenstvo u raftingu “Banjaluka – Vrbas 2015”, na kojem je proteklih pet dana učestvovalo oko 400 takmičara iz 17 zemalja, odnosno 53 tima, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvi tim reprezentacije Češke trijumfovao je na prvenstvu, a drugi tim također Češke zauzeo je drugo mjesto. Slovenci su treći, a banjalučki Dajak klub, predstavnik Bosne i Hercegovine je četvrti u ukupnom plasmanu na prvenstvu.

Inače, u današnjoj disciplini spust, koja je vožena na stazi od Krupe na Vrbasu do Rafting centra “Kanjon” u Karanovcu spustu pobjedio je prvi tim Češke, drugi je bio bh. Dajak klub, a treća Slovenija.

Kada su žene u pitanju prema ukupnom poretku najbolja je reprezentacija Velike Britanije, druga je Rusija, a treća Italija. I ženske reprezentacije danas su se takmičile u disciplini spust, a trijumfovala je Rusija, druga je bila Velika Britanija, a treća Češka.

Reprezentacija Turske je prvak Evrope u raftingu u kategoriji do 19 godina, u kategoriji do 23 godine titulu je osvojila reprezentacija Slovenije, dok je u kategoriji veterana trijumfovala prva posada Češke. Ove tri reprezentacije slavile su i u spustu.

“Izuzetno smo zadovoljni, po ocjeni sudija, takmičara, medija, gledališta sve je bilo u najboljem redu. Nemamo nikakvih zamjerki, sve je prošlo bez ikakvog problema”, izjavio je Aleksandar Pastir, direktor Evropskog prvenstva.

Kandidatura za organizovanje Svjetskog prvenstva

Organizatori nisu imali sreće sa vremenom odnosno kišom koja je padala prethodnih pet dana i otežala im posao. Rafterima, takmičarima to nije smetalo, iako su u pitanju discipline koje je otežala kiša i hladnoća.

“Vrbas ponovo pokazuje da je jedna od top rijeka na svijetu, jer možete da organizujete sve discipline”, rekao je Pastir i zahvalio se svim službama koje su učestvovale u organizaciji prvenstva.

On je najavio da će Banja Luka za nekoliko godina pokušati ponovo da dobije organizaciju – Svjetskog prvenstva.

Prema ocjeni organizatora u takmičarskom smislu nije bilo velikih iznenađenja. Najviše medalja osvojili su takmičari iz Češke, Rusije i Slovenije.

“Uspjeli smo da ispunimo očekivanja za bh. timove, ipak, je ovo naša staza. Znamo da su Rusi došli sa ogromnim očekivanjima, kao i Česi. Slovenci su dolazili dva tri mjeseca prije prvenstva i pripremali se. Tu su top timovi morali da pobijede”, istakao je Pastir.

Naglasio je da je slalom staza bila tehnički veoma zahtjevna te da i današnja disciplina spust, 14 kilometara, oko 50 minuta, pokazuje da su to mogli samo top timovi.

“Na nekim drugim destinacijama ako radite kraće vrijeme za spust mogu da se dese iznenađenja, ali na evropskim i svjetskim prvenstvima ne, sigurno najbolji pobjeđuju, pokazuje se i taktika i tehnika i pripremljenost ekipa. Evo vidjeli smo danas da je to bilo izuzetno naporno, neke ekipe su učestvovale u dvije katergoije, tako da ja im skidam kapu i čestitam na uspjesima”, rekao je Pastir.

Osim domaćina Bosne i Hercegovine, takmičili su se i timovi iz Turske, Bugarske, Hrvatske, Češke, Danske, Finske, Gruzije, Njemačke, Velike Britanije, Mađarske, Italije, Rumunije, Rusije, Srbije, Slovačke i Slovenije.

Upravo Slovenija imala je najviše navijača, koji su ujedno bili i najglasniji i najveseliji.

Uspjeh u spustu očekivan

Igor Kuzmanović iz banjalučkog Dajak kluba, kaže da je ovaj klub očekivao najbolji rezultat u današnjem spustu. Zbog toga su juče žrtvovali slalom, kako se niko ne bi povrijedio i kako bi danas ostvarili što bolji rezultat.

Merima Čelik, kapiten sportsko rekreativnog kluba Bosna i ženske ekipe koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu, kaže da njihova očekivanja nisu bila velika jer dolaze iz gradova u kojima nema rijeke kao što je Vrbas i nema infrastrukture.

“Dali smo sve od sebe i drago nam je što smo učestvovali. Organizacija je bila fenomenalna, sve je išlo na vrijeme: smještaj, hrana, žurke, sve je bilo u redu i jako smo zadovoljne s obzirom da smo bile na nekim drugim takmičenjima van Bosne i Hercegovine i ovo je jedno od možda i najboljih evropskih prvenstava do sada”, izjavila je Merima Čelik.

Fikret Yardimci, predsjednik Rafting federacije Turske izjavio je da su veoma zadovoljni uspjehom reprezentacije Turske s obzirom da su juniori osvojili dvije zlatne medalje u sprintu i spustu. Istakao je da Turska ima 24 rijeke na kojima se pripremaju takmičari, te najavio da će od sledeće godine i ženska ekipa učestvovati na prvenstvima.