Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saalbach

Završnica Svjetskog kupa, Muzaferija među 25 najboljih u spustu i superveleslalomu

elvedina muzaferija
Foto: Pixsell
Elvedina Muzaferija

Organzatori utrka ne očekuju problema na stazama zbog vremenskih naprilika, kakve su bile u većini skijaških centara tokom sezone, zbog kojih su mnoge utrke bile otkazane

Finalne utrke 58. sezone Svjetskog kupa “Audi FIS ski” u alpskom skijanju za muškarce i žene bit će održane danas i sutra, te od 22. do 24. marta u Saalbachu. Završnica sezone ujedno će biti i generalna proba za 48. FIS Svjetsko prvenstvo koje će se u ovom austrijskom ski centru održati 2025. godine.

Tokom finala održat će se muške i ženske utrke u četiri discipline: spustu, superveleslalomu, slalomu i veleslalomu. Pravo nastupa u finalu imaju po 25 najboljih u poretku Svjetskog kupa u svakoj disciplini, kao i aktualni juniorski svjetski prvaci i prvakinje. Bodove sa završnih utrka će osvojiti samo najboljih 15 skijaša i skijašica u svakoj disciplini.

Staze u odličnom stanju

Organzatori utrka ne očekuju problema na stazama zbog vremenskih naprilika, kakve su bile u većini skijaških centara tokom sezone, zbog kojih su mnoge utrke bile otkazane.

– Staze su u odličnom stanju i iz današnje perspektive ništa ne stoji na putu uzbudljivom finalu Svjetskog kupa – rekao je Hannes Trinkl, FIS-ov direktor utrka za brze discipline.

Za razliku od uobičajenog, finale Svjetskog kupa ove će godine biti podijeljeno u dva vikenda.

Prvog vikenda (16. i 17. marta) bit će održane utke u tehničkim disciplinama, slalomu i veleslalomu za žene i muškarce, dok su takmičenja u brzim disciplinama, spustu i super G-u na programu od 22. do 24. marta.

Za ljubitelje skijanja u Bosni i Hercegovini posebno je interesantan drugi vikend kada su na rasporedu utrke u brzom discplinama u kojim će prvi put naša zemlja imati svoju predstavnicu – Elvedinu Muzaferiju, koja je sjajnim nastupima u nekoliko zadnjih utrka ispisala historiju i uspjela da se probije među 25 najboljih u spustu i superveleslalomu.

Dvadesetčetverogodišnja Visočanka nakon sedam ovosezonskih utrka u spustu zauzima 23. mjesto u ukupnom poretku, dok je u superveleslalomu također na 23. mjestu, nakon osam utrka ove sezone, čime je izborila nastupe u završnici sezone u tim disciplinama.

Muzaferija će na završnoj utrci superveleslaloma nastupiti 22. marta, a dan kasnije u utrci spusta.

Formu brusi u Italiji

Visočanka formu brusi u Italiji, na posljednjem kampu pred zvanične treninge spusta 20. i 21. marta u Saalbachu.

– Osjećam se jako dobro, dobro skijam, brza sam, sigurna sam na skijama i raduje me posljednja utrka u Saalbachu. Nadam se da će biti što više vas koji ćete navijati za mene u cilju ili ispred malih ekrana – izjavila je Muzaferija.

Najbolji plasmane ove sezone Muzaferija je zabilježila u švicarskoj Crans Montani (17. februara), kada je u spustu osvojila četvrto mjesto, te u norveškom Kvitfjelu (2. marta) gdje bila deveta u super G-u.

U Svjetskom kupu ukupno je osvojila 151 bod u od kojih 69 bodova u spustu i 82 u super G-u.

Kod alpskih skijaša veliki Kristalni globus ranije je osigurao Švicarac Marco Odermatt, koji je treću sezonu zaredom osigurao naslov u ukupnom poretku Svjetskog kupa pobjedom u veleslalomu u Palisades Tahoeu.

Kod žena nakon posljednjih utrka sezone prije finala u Saalbachu, Lara Gut-Behrami vodi u ukupnom poretku sa 1654 boda. Italijanka Federica Brignone je na drugom mjestu sa 282 boda iza Švicarkinje. Treća sa 1309 bodova je Amerikanka Mikaela Shiffrin koja je ispala iz borbe za veliki Kristalni globus. U Saalbachu će se takmičiti u slalomu, a nada se i nastupu u veleslalomu.

Program takmičenja

Završnica počinje u subotu, 16. marta, utrkom u muškom veleslalomu (prva vožna od 9.00, druga od 12.00 sati). U ovoj disciplini naslov je također ranije osvojio Marco Odermatt, što je njegova treća uzastopna titula (2021-2022, 2022-2023 i 2023-2024). Ovaj 26-godišnjak postao je treći švicarski skijaš koji je najmanje tri puta osvojio veleslalomsku titulu Svjetskog kupa, nakon Michaela von Grüningena (4) i Pirmina Zurbriggena (3). Odermatt je pobijedio u svih devet veleslalomskih utrka Svjetskog kupa ove sezone. Samo je Ingemar Stenmark (svih 10 u razdoblju 1978.-1979.) imao duži pobjednički niz od početka sezone u veleslalomu Svjetskog kupa za muškarce.

Istog dana na programu je utrka ženskog slaloma (prva vožnja 10.30 – druga vožnja 13.30). Mikaela Shiffrin ranije osigurala svoj 8. Kristalni globus. Nakon šest sedmica pauze zbog povrede vratila se u švedskom Areu gdje je postigla svoju 96. pobjedu u Svjetskom kupu, 83. slalomsko postolje, 59. pobjedu u slalomu i šestu pobjedu u slalomu u sezoni.

Drugi dan vikenda (17. marta) počinje utrkom ženskog velelslaloma (prva vožnja 9.00 – druga vožnja 12.00). Lara Gut-Behrami (745 bodova) vodi pred Italijankom Federicom Brignone (650) za 95 bodova. Gut-Behrami je ove sezone završila je na postolju u sedam od deset veleslaloma, uključujući četiri pobjede.

Tehničke discipline zavšavaju se istog dana utrkom muškog slaloma (prva vožnja 10.30 – druga vožnja 13.30). Austrijanac Manuel Feller osigurao je slalomski Kristalni globus nakon što je utrka u Kranjskoj Gori otkazana. To mu je prvi slalomski naslov u Svjetskom kupu. Feller je završio u top-5 u svih devet slalomskih utrka ove sezone, uključujući četiri pobjede u Gurglu, Adelbodenu, Wengenu i Palisades Tahoeu. On je prvi čovjek koji je osvojio četiri slaloma Svjetskog kupa u jednoj sezoni otkako je Marcel Hirscher pobijedio pet puta u sezoni 2018.-2019.

Drugi dio zavšnice u Saalbachu u kojem se voze četiri brzinske utrke održat će se od 22. do 24. marta.

U petak, 22. marta, na programu su obje utrke u superveleslalomu. Prvo će nastupiti skijašice, u 10.00 sati. U toj disciplini vodi Lara Gut-Behrami (540 bodova), ispred Austrijanke Cornelije Hütter (471) za 69 bodova, a trećeplasirana Federica Brignone sa 466 bodova i zaostaje 74 boda.

Muška utrka na rasporedu je u 11.30 sati. Marco Odermatt vodi u Super-G poretku sa 450 bodova. Austrijanac Vincent Kriechmayr je drugi sa 369 bodova, 81 iza Švicarca. Odermatt može postati prvi muški skijaš koji je osvojio Kristalni globus u superveleslalomu u uzastopnim sezonama otkako ga je Kjetil Jansrud osvojio 2016.-2017. i 2017.-2018. Jedini Švicarac koji je više puta bio na vrhu poretka super-G Svjetskog kupa bio je Pirmin Zurbriggen koji ga je osvojio četiri puta.

Posljednja utrka sezone u ženskom spustu bit će održana u subotu, 23. marta (11.15 sati). Nakon dva spusta održana u Crans Montani, Lara Gut-Behrami preuzela je vodstvo u poretku sa 19 bodova ispred povrijeđene Italijanke Sofije Goggie. Austrijanke Stephanie Venier i Cornelia Hütter na trećem i četvrtom mjestu zaostaju za Gut-Behrami 68, odnosno 72 boda.

Švicarka je do sada pobijedila u 13 spust utrka Svjetskog kupa, a ukupno ima 23 postolja u toj disciplini.

Muški spust vozit će u u nedjelju, 24. marta (11.15 sati). Marco Odermatt vodi u poretku spusta sa 552 boda, 42 boda više od Francuza Cypriana Sarrazina koji je propustio zadnji spust u Kvitfjellu nakon pada na drugom treningu. Odermatt je ove sezone šest puta završio na postolju u spustu, uključujući dvostruku pobjedu u Wengenu.

Cyprien Sarrazin pobijedio je u obje utrke Svjetskog kupa u spustu u Kitzbühelu u januaru. Sarrazin je bio sedmi skijaš koji je iste godine ostvario dvostruku pobjedu na Streifu. Prethodno su Karl Schranz (1972), Pirmin Zurbriggen (1985), Peter Wirnsberger (1986), Franz Heinzer (1992), Luc Alphand (1995) i Beat Feuz (2021) uzastopno pobjeđivali na Streifu. Francuz je završio na pobjedničkom postolju u zadnjih pet startova Svjetskog kupa u spustu, uključujući tri pobjede u Kitzbühelu i Bormiu.