Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog nedostatka novca upitno okupljanje košarkaške reprezentacije BiH

stojanovic-ksbih

Okupljanje muške košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine za predstojeći Eurobasket, planirano za četvrtak u ilidžanskom hotelu “Kristal” je pod velikim znakom pitanja.

“Okupljanje ‘A’ košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, koje je planirano za četvrtak, je upitno, prije svega zbog Vlade Federacije BiH i ostalih nivoa vlasti, koji su tokom prethodnih godina podržavali Košarkaški savez BiH. Ove godine smo do sada dobili nula maraka, osim od Kantona Sarajevo koji nas je podržao u određenom iznosu. Ne znam da li Vlada Federacije BiH ili ostale vlade misle da će Evropsko prvenstvo čekati formiranje vlasti, ali očigledno je da bi BiH mogla ostati kući zbog toga što jednostavno ne dobijamo nikakav prihod od države za razliku od ostalih zemalja koji imaju prihode od svojih vlada”, istakao je za Anadolu Agency Igor Stojanović, direktor košarkaške reprezentacije BiH, naglasivši:

“Naše mjesto okupljanja u prethodnih nekoliko godina je hotel ‘Kristal’. Vlasnik hotela nas je obavijestio da nećemo moći ući u hotel ako ne uplatimo unaprijed novac za boravak reprezentativaca. U ovom trenutku još nismo dobili nikakav novac. Naši sponzori čekaju da obavimo aktivnosti na Evropskom prvenstvu i ostalim EP mladih selekcija nakon čega će nam biti uplaćen novac, a grantovi od strane nivoa vlasti faktički ne postoje za Košarkaški savez BiH”.

Iako su u trci sa vremenom, u KS BiH se, ipak, nadaju da bi sutra, dan uoči okupljanja, mogli alarmirati federalne i državne organe vlasti, te tako izbjeći “planetarni sportski skandal”. Ukoliko ne budu dobili novac od državnih institucija i ako ne uspiju privoliti menadžment hotela “Kristal” na “dodatno strpljenje” pokušat će iznaći možda i rezervno rješenje okupljanjem na drugoj lokaciji.

Stojanović nije želio govoriti na koje košarkaše će selektor Duško Ivanović moći računati u pripremnom periodu, odnosno da li će na Evropsko prvenstvu, kao i za većinu nacionalnih timova, nastupiti prve zvijezde poput kapitena Mirze Teletovića, Nihada Đedovića, kao i Jusufa Nurkića.

Okupljanje košarkaških reprezentativaca BiH planirano je u četvrtak, 23. jula 2015. godine, do 20 sati u hotelu “Kristal”, a u nedavnom intrevjuu za Anadolu Agency selektor Ivanović izrazio je nadanje da će, prije svih, za BiH na EP igrati Teletović, “zbog kojeg je prije godinu dana i potpisao ugovor sa KS BiH”.