Ostali sportovi

Goran Lojo

“Želimo parirati Ruskinjama i savladati Švicarsku”

05/11/2019

S obzirom na to da je od ovog ciklusa FIBA skratila period okupljanja i odigravanja utakmica na svega osam dana, Lojo ističe da će okupljanje igračica u Rusiji značajno olakšati pripreme za utakmicu.

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine započinje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2021. godine, koje se održava u Francuskoj i Italiji.

Bh. tim će u prvom krugu odmjeriti snage sa selekcijama Rusije i Švicarske. Duel protiv Ruskinja u gostima na rasporedu je 14. novembra, dok se duel protiv Švicarkinja igra tri dana kasnije u Skenderiji.

Selektor Goran Lojo objavio je spisak na kojem se nalazi 12 košarkašica: Nikolina Džebo, Nikolina Babić, Irena Vrančić, Jovana Marković, Nikolina Delić, Jonquel Jones, Marica Gajić, Marina Džinić, Milica Deura, Miljana Džombeta, Anđela Delić i Tamara Kapor.

Lojo je istakao kako stručni štab trenutno radi na skautingu i analizi protivnika, a paralelno prati naše igračice i njihove igre u klubovima, kako bi što spremniji dočekali okupljanje.

– U stalnom smo kontaktu, i raduje činjenica da nemamo problema s povredama. Posebno raduje činjenica da Marica Gajić pruža sjajne partije u Eurocupu i turskom prvenstvu – kazao je Lojo.

S obzirom na to da je od ovog ciklusa FIBA skratila period okupljanja i odigravanja utakmica na svega osam dana, Lojo ističe da će okupljanje igračica u Rusiji značajno olakšati pripreme za utakmicu.

– Prva utakmica u Rusiji očekuje nas u četvrtak, a nakon toga već u nedjelju u Sarajevu igramo protiv Švicarske. Samo okupljanje u Rusiji će nam dati dodatnog prostora za realizaciju nekoliko treninga više pred prvi susret – istakao je selektor bh. tima.

Kada je u pitanju reprezentacija Rusije, selektor smatra da je apsolutni favorit u grupi.

– Pratio sam njihove igre na prethodnom EP, a njihova redovna učešća na velikim takmičenjima i medalje dovoljno govore o njihovoj snazi. Naravno mi ćemo dati svoj maksimum da pružimo što bolju partiju i nadamo se da ćemo pojačani sa Jonquel Jones, moći parirati favorizovanoj Rusiji – kazao je Lojo.

U susretu protiv Švicarske očekuje pobjedu pred domaćim navijačima.

– Realno smo kvalitetnija ekipa, ali to svakako moramo pokazati na terenu – zaključio je selektor reprezentacije BiH.

Okupljanje je zakazano za 10. novembar u ruskom Orenburgu.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.