Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

eurobasket

Zmajevi danas imaju slobodan dan: Ako se sve poklopi i sa ove dvije pobjede idemo dalje

zmajevi pjesma

Sutra od 14,30 sati igraju četvrto kolo protiv Francuske a Slovenci sa Njemačkom. Plasman u osminu finala izborit će četiri najbolja tima iz grupe

Košarkaši Bosne i Hercegovine danas imaju slobodan dan na Eurobasketu, nakon što su dva dana zaredom igrali utakmice.

Sutra od 14,30 sati igraju četvrto kolo protiv Francuske a Slovenci sa Njemačkom. Plasman u osminu finala izborit će četiri najbolja tima iz grupe.

Selektor Adis Bećiragić kazao je kako naša ekipa nema limite.

“Generalnom, mislim da čovjek nema limite. Važno je samo kontrolisati svoj ego. To je važno jer čovjeka onda nosi druga pozitivna strana. Najvažnija stvar u timskom sportu je staviti sebe u službu ekipe. Ovi momci su to uspjeli i sad je pitanje koliko ćemo mi moći to da radimo. Smatram da smo inteligentni i da zajedništvo možemo još više obogatiti i idemo dalje”, rekao je Bećiragić.

Ovo što mi pokušavamo nije normalno i smatram da je to nemoguća misija, istakao je.

“Imamo veliki nedostatak u smislu zajedničkog provedenog vremena. Desetak momaka je tu zajedno tri godine, onda je došao Musa, zatim Nurkić te ja. Mi sada to moramo smiksati sve za dvadesetak dana i da igramo onako kako bih ja želio. Smatram da mi svaki dan igramo bolje. “

Bećiragić je prokomentarisao i igru Edina Atića te naredne utakmice sa Francuzima i Litvancima.

“Trenerski posao je da izvučemo igrače kada padnu u određene krize. Odlučili smo da baš večeras čuva Dončića, a znali smo da će Luka njega čuvati. Nismo htjeli da krenemo sa Lazićem ili Vrapcem, zato smo počeli sa Atićem. Znali smo da Dončić ne igra baš najbolje odbranu i Atić je davao lagane poene. Mi bi voljeli da idemo dalje. Pobijedili smo dva meča i nadamo se da ćemo se počastiti prolaskom u drugi krug. Ako tako bude, onda nek ona druga strana razmišlja o nama.”

Kalkukacije

Sinoćnjom pobjedom naša reprezentacija je došla na korak do plasmana u nokaut fazu Evropskog prvenstva.

Do kraja prvenstva igramo još protiv Francuske i Litvanije (utorak i srijeda), a za siguran prolaz potreban nam je barem jedna pobjeda. U nekim kalkulacijama možemo dalje i sa ove dvije dosadašnje pobjede, a to je da Mađarska savlada Litvaniju, odnosno da Slovenci izgube oba naredna meča.