Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bh. teniseri vrijedno treniraju

Zrnić: Plasman među 16 najboljih na svijetu je nešto što ova generacija dugo sanja

Davis cup reprezentacija BiH fena

Reprezentacija Švedske je bolje rangirana od BiH. Šveđani na listi zauzimaju 13. poziciju, dok je BiH na 29. mjestu

Teniska Davis cup reprezentacija Bosne i Hercegovine 3. i 4. februara u Stockholmu, protiv domaće selekcije Švedske igra kvalifikacioni meč za ulazak u 16 najboljih reprezentacija svijeta.

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine će predvoditi: Damir Džumhur, 197. igrač na ATP listi, Nerman Fatić (241.), Mirza Bašić (394.) i Tomislav Brkić, 59. igrač u dublu, dok će za Švedsku igrati njihovi najbolji igrači, braća Mikael i Elias Ymer (60. i 120. ATP), Karl Friberg, (441.), Leo Borg (509.) i Andre Goransson, 65. igrač u dublu.

Teniseri BiH sutra u Stockholmu završavaju petodnevne pripreme i očekuju žrijeb parova mečeva singla i dubla.

Selektor reprezentacije Zoran Zrnić u izjavi Feni, kazao je da je atmosfera u ekipi dobra, da bh. teniseri vrijedno treniraju, da su zdravi te da jedva čekaju da počne meč u petak.

– Imamo veliku podršku naših ljudi u Švedskoj, svaki dan dolaze, najavljuju veliki broj navijača, oba dana meča. Sigurno da će to biti dodatni motiv i vjetar u leđa našim teniserima. Plasman među 16 najboljih reprezentacija svijeta je nešto što ova generacije već dugo sanja. Puno taga su uradili, puno toga uložili u ovaj meč, siguran sam da će dati sve od sebe da budu pravi i da će bilo koju šansu koja nam se ukaže dobro iskoristiti – kazao je Zrnić.

Reprezentacija Švedske je bolje rangirana od BiH. Šveđani na listi zauzimaju 13. poziciju, dok je BiH na 29. mjestu.

– Očekuje nas težak protivnik. Reprezentacija Švedske ima veliku istoriju. Sadašnja njihova generacija pravi dobre rezultate, ali iskreno vjerujem u naš tim. Imamo dovoljno opcija i za singl mečeve, kao i mečeve parova. Nadam se da će nas malo i sreća poslužiti, da ćemo minimalno priliku koja nam se ukaže uspjeti da iskoristimo – kazao je Zrnić.

Prva dva singl meča igrat će se u petak 3. februara, a dubl i preostala dva singl meča na rasporedu su sljedećeg dana.

Teniseri Bosne i Hercegovine izborili su učešće za kvalifikacioni meč finalnog turnira u “Davis Cup by Rakutan”, pobjedama u prošloj godini nad reprezentacijama Tunisa (Tunis) i Meksika (Široki Brijeg, BiH).

Ovo će biti treći put da je teniska reprezentacija BiH uspjela doći na samo korak od velike završnice jedinog zvaničnog ekipnog svjetskog prvenstva u tenisu. Mečevi u gostima protiv Japana 2018. godine i protiv Australije 2019. godine, nisu bili uspješni, te su te dvije reprezentacije odnijele pobjede nad bosanskohercegovačkim teniserima.

U završnoj fazi kvalifikacija nastupit će 24 reprezentacije. Pobjedničkih 12 ekipa će napredovati u grupnu fazu finala Davis Cup takmičenja, koje će se održati u septembru. Te reprezentacije će se pridružiti finalistima iz 2022. godine, Kanadi i Australiji, te Italiji i Španiji koje su dobile tzv. wild cards.

Švedski teniski savez saopštio je da su karte za mečeve u subotu (4. februara) već rasprodane, te da je za petak, 3. februara ostalo oko 200 ulaznica koje nisu prodane. Kapacitet dvorane u Kraljevskom klubu (The Royal Tennis Hall) u Štokholmu je oko 3.000 sjedečih mjesta.

U Teniskom savezu BiH očekuju veliku podršku bosanskohercegovačkih navijača. Uvjereni su da će bh. teniseri pružiti sve od sebe kako bi ostvarili pobjedu i ostvariti historijski uspjeh za bosanskohercegovački tenis i bh. sport u cijelosti.