Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nicolas batum

Zvijezda Francuske nakon debakla: Igrače smo izgubili zbog politike

nicolas batum
Foto: FIBA

“Veliko razočaranje. Raspali smo se psihički i fizički. Latvijci su bili moćni, mi nismo”

Košarkaši Latvije šokirali su reprezentaciju Francuske svladavši je 88:86 u utakmici drugog kola grupe H na Svjetskom prvenstvu. Aktuelni svjetski i olimpijski viceprvaci u prvom kolu doživjeli su težak poraz od Kanade (65:95) te će se boriti za plasman od 17. do 32. mjesta, iako su na početku turnira bili među kandidatima za medalju.

Debakl Francuske komentirao je jedan od njezinih najboljih igrača Nicolas Batum (34).

“Veliko razočaranje. Raspali smo se psihički i fizički. Latvijci su bili moćni, mi nismo”, rekao je Batum za beIN Sports pa napao Francuski košarkaški savez (FFBB) jer je Thomasu Heurtelu (34) zabranio igrati za reprezentaciju zato što je potpisao za ruski Zenit uslijed agresije te zemlje na Ukrajinu.

“Nije me briga za politiku”

“Svi se moramo pitati što se dogodilo ovog ljeta: treneri, igrači, Savez, svi. Odustali smo od nekih igrača, izgubili smo ih zbog nekakvih uslova”, izjavio je Batum, kojem je ovo bio posljednji nastup na Svjetskom prvenstvu, dok će nagodinu za Francusku učestvovati i na svojim zadnjim Olimpijskim igrama, koje će se održati u Parizu.

“Nedostajat će mi ljetni turniri, sve sam napravio za francuski dres. Ali kad smo se riješili nekih igrača… Godinama smo zajedno ostvarivali rezultate, ali sada nismo uspjeli. Ljudi se moraju preispitati. Imam još godinu dana u reprezentaciji.

U Parizu su nam potrebni svi igrači i najbolji uslovi. Nije me briga za politiku, trebamo najbolju moguću ekipu. Pogriješili smo na mojem posljednjem svjetskom prvenstvu i to me zbilja ljuti”, zaključio je Batum.