Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

golman Zmajeva

Asmir Begović: Nemam kontakt sa Prosinečkim, želim se vratiti u reprezentaciju

asmir begovic kipar

Neke stvari su bile nepotrebne. Par igrača se oprostilo od reprezentacije. Pogotovo to sa Harisom se moglo na puno bolji način riješiti, kaže Begović

Započeo je drugo desetljeće u najjačoj nogometnoj ligi na svijetu. Ima više od 250 utakmica u elitnom razredu braneći za nekoliko engleskih klubova, pa i za slavni Chelsea. Na čijem je golu sedamdesetih godina bio Jugosloven pokojni Petar Borota.

Asmir Begović ne ide u Celtic. Ostaje u Engleskoj, na istoj adresi. Premda je bilo dirigiranih niskih udaraca, “Bega” je sve to stoički izdržao. Na nepravdu je navikao. Svojevremeno je u reprezentaciji bio rezerva Nemanji Supiću. Iako je debitirao kod Ćire, Blažević je više vjerovao golmanu Javora iz Ivanjice. Koji mu je, po Ćirinom priznanju, donio “punu kovertu”. Samo je Enver Lugušić, vrhunski trener specijalista, bezrezervno vjerovao u Begovićeve golmanske kvalitete, pišu Sportske.ba.

U desetak godina kako Asmir brani na Otoku, niti jedan selektor nije ga posjetio. Neki bi dolazili pogledati utakmice u kojima je Begović igrao protiv Edina Džeke ili Muhameda Bešića.

Spletom okolnosti Asmir nije branio u Ligi nacija. Što je na najbolji način iskoristio Ibrahim Šehić, njegova zamjena i ustalio se golu. Begović se nije odrekao reprezentacije. Naprotiv. Želi i dalje braniti za BiH. U ekskluzivnom intervjuu za Sportske.ba Begović je govorio o svom odnosu sa selektorom Robertom Prosinečkim, Kenanom Hasagićem. Zanimljivo je njegovo mišljenje o Šehiću i Kenanu Piriću. Pričao je Asmir o svom kampu, o Dzananu Musi, Jusufu Nurkiću, Hasanu Salihamidžiću…

“Što se tiče prošle sezone, prvi dio je bio vrhunski , a nastavak je bio turbulentan za mene i cijelu ekipu. Osvježili smo tokom pauze i krećemo da damo gas. Što se mene tiče, slijedi borba za mjesto, ipak igraš u Premijer ligi. Spreman sam da se borim i da izborim mjesto u ekipi”, rekao je na samom početku razgovora za “Sportske.ba Asmir Begović

Dosta se spominje mogući odlazak iz Bournemoutha. Zna li se gdje nastavljaš karijeru?

“Bilo je dosta priča. Ima interesa naravno, fino je čuti da te ljudi cijene, ali situacija je takva da sam ovdje pod ugovorom i hoću da se borim. Nikada se ne zna šta se može dogoditi do kraja prijelaznog roka. Hoću da se borim i zaslužim svoje mjesto u ekipi”

Reprezentacija BiH za kratko vrijeme ostala je bez nekoliko reprezentativaca poput Ibiševića, Lulića, Medunajina, a ni vi Asmire trenutno nemate zavidan status u reprezentaciji….

“Što se tiče mog statusa ne mogu ti ništa reći. Nemam kontakt sa selektorom i ne znam kako stojim. Neke stvari su bile nepotrebne. Par igrača se oprostilo od reprezentacije. Pogotovo to sa Harisom se moglo na puno bolji način riješiti. On je zaslužio to, dao je puno reprezentaciji i puno bolje se sve moglo riješiti.

Ipak, vaša reprezentativna priča nije završena…

“Meni je sada cilj da se vratim na gol, igram standardno i naravno da se vratim na gol reprezentacije. ne znam da li ću dobiti tu šansu više. To mi je motivacija, pa ćemo vidjeti šta će biti”.

Asmire, imamo podatak da nijedan selektor do sada nije gledao neku vašu utakmicu u Engleskoj, a putovali su po drugim stadionima širom Evrope gdje igraju bh. igrači…

“Nijedan selektor ili čak golmanski trener nije bio tu. Pape je jednom došao posjetiti mene, Džeku i Bešiću u Manchesteru. Poslije je bio Baždarević i razgovarao sa mnom i Edinom. Nikada me niko nije gledao na utakmici, ali nisam jedini. Ima nas puno”.

Kakav je vaš odnos sa Kenanom Hasagićem?

“Sa njim imam profesionalni odnos. Ne čujem se sa njim privatno. On je golmanski trener, ja sam golman i to je taj odnos”.

A golmani u repezentaciji. Ibrahim Šehić je trenutno jedinica….

“Ibro je solidan golman. Igra na ozbiljnom nivou, selektor odlučuje ko ima prednost, ali ja imam respekt prema Ibri, Piriću, Kovačeviću…

Engleski klubovi su dominirali u Evropi prošle sezone…

“Teško da će se opet desiti, ali imaju jaku infrastrukturu, jake finansijske mogućnosti. Mogu se boriti sa najboljim.”

Vaš nekadašnji saigrač Eden Hazard ovoga ljeta završio je u Realu. Šta vi mislite o tome?

“Koliko znam, to je bio njegov san. U Chelseaju je bio sedam godina. Bilo je vrijeme da proba nešto drugo, Chelsea je dobio velike pare, investicija se vratila hiljadu puta. Niko mu ne može ništa zamjeriti”

Može li Liverpool naredne sezone biti prvak Engleske?

Što da ne? Bit će velika borba za prvo mjesto. Oni su jedan od favorita i vidjet ćemo kako će se sve to odigrati.

Ko je po vama najbolji trener u Engleskoj?

“To je nemoguće reći. Guardiola, Klopp, Pocchettino. To su veliki treneri, pogledajte šta rade. Izbor je širok, praktično je nemoguće izabrati jednog”.

Protiv koga je bilo najteže braniti?

“Ove godine su nas razbili City i Liverpool. Aguero, Jesus, Mane, Firminho i Salah. Bilo ih je nemoguće zaustaviti”

Pratite NBA ligu… Šta mislite po igračima iz BiH u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta?

“Džanan je u odličnoj ekipi u Brooklynu. Dobili su dvije zvijezde. Nadam se da će ostati tamo, da ga neće slati negdje drugo. Svojim kvalitetom i potencijalom ima preduslove da bude uspješan igrač. Za Nurkića je šteta što se povrijedio. Portland bi bez njegove povrede mogao biti u NBA finalu. Izgradio je veliki status u NBA, svaka mu čast. Upoznao sam ga prije, bili smo na večeri kada je ovdje igrao u Londonu. Dobar je momak i želim mu sve najbolje.

Sarajevo u kvalifikacijama za Ligu prvaka igra protiv Celtica…

“Šanse ima. Prva utakmica je ključna. Bit će dvije velike utakmice, to će biti spektakl za naš fudbal. Sarajevo ima dobru ekipu i nadam se da im može nanijeti probleme u te dvije utakmice. Nadam se da će nešto ispasti pozitivno. ”

Kažete da je prva utakmica ključna, šta Sarajevo može da očekuje u Glasgowu?

“Bit će nezgodno. Kada igraš u Glasgowu napune taj stadion, svima je nezgodno tu igrati. Ako imaš pozitivan rezultat, onda nešto držiš tamo. Sarajevo mora igrati agresivno. Držati presing i imati loptu u nogama. Ako Sarajevo može im na taj način praviti probleme, onda se mogu nečemu nadati”.

Vaša golmanska akademija u BiH. Kakvi su daljni planovi?

“Krenut ćemo sa drugom godinom rada golmanske akademije. Bila je uspješna, radili smo dva kampa, koji je u konstantnom rastu. Kod nas ima djece koja hoće da se time bave, da budu golmani… Želimo im dati motivaciju, da mogu nastaviti taj rad redovno. Prijave su otvorene. Na stranicama našim se mogu raspitati i prijaviti. Našoj djeci se mora pružiti prilika. Postoji velika želja da se napravi nešto pozitivno”.

Nedavno ste na jednom golf turniru bili zajedno sa Hasanom Salihamidžićem…

“Pričao sam sa Bracom. Bio je tu na golf turniru. Upoznali smo se. Što se mene tiče, prosječan sam igrač. Probam da igram što više, da se popravljam, a to će se popraviti sve nakon karijere.”


Top ponudu za današnje utakmice pronaći ćete na sajtu Meridiana, a osim standardne ponude na ove mečeve, tu su i bonus kvote, koje vas čekaju već nakon trećeg odigranog para. Na Meridianovom sajtu depozit bez dodatnih troškova, između ostaloga, možete da uplatite Mastercard ili Maestro karticom, a na prvu uplatu dobićete 20% bonusa.