Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Baždarević: Šimunović će nam biti od koristi u kvalifikacijama

simunovic222

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević već nekoliko mjeseci prati fudbalera škotskog Celtica Jozu Šimunovića, koji je prošao sve selekcije Hrvatske, a ima želju u budućnosti da obuče dres Zmajeva.

– Gledao sam treninge na kojima je Šimunović pokazao zavidan kvalitet. Smatram da bi nam dobro došao u nastavku kvalifikacija, a s njima sam u kontaktu nekoliko mjeseci. To je sve što vam u ovom trenutku prema ovom pitanju mogu kazati, rekao je Baždarević za Avaz.

Šimunović je rođen u Zagrebu i prošao je sve mlađe kategorije selekcije Hrvatske (od U14 do U21), ali još nije odigrao nijedan minut za seniore vatrenih i upravo je to razlog zbog kojeg želi da promijeni sportsko državljanstvo. Njegovo proijeklo je iz BiH.

– On je igrač koji nam može pomoći u zadnjoj liniji. Pratio sam ga, dopada mi se i vidjećemo kako će se sve završiti. Ono što me raduje je i činjenica da je i sam Jozo voljan igrati za BiH, dodao je Baždarević.

S obzirom da nije upisao nijedan nastup za A selekciju Hrvatske, prema pravilima Svjetske nogometne federacije (FIFA), a i Evropske (UEFA), Šimunović ima mogućnost da promjeni sportsko državljanstvo. Sada su na potezu čelnici Fudbalskog saveza BiH, koji trebaju da kod FIFA i UEFA da pokrenu proceduru dobijanja mogućnosti nastupa za Zmajeve.