Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Baždarević: Volio bih da Izrael dobijemo sa 1:0 golom u 93. minuti (VIDEO)

mesa youtube

U emisiji INTERVIEW20 selektor nogometne reprezentacije BiH Mehmed Baždarević je govorio o igračkoj karijeri te se osvrnuo i na vrijeme igranja u tadašnjoj jugoslovenskoj reprezentaciji naglasivši da je za sve selekcije bivše Jugoslavije imao 109 nastupa.

“To je period o kojem ja govorim sa puno emocija i ljubavi” , rekao je Mehmed Baždarević te dodao da se nada da će sada i sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine doživjeti isto ono što je kao igrač doživio sa reprezentacijom Jugoslavije.

[pull_quote_left]Otkrio je da je u Njemačkoj pogledao kako igra mladi Bosanac Dženis Burnić koji je trenutno angažovan u mladom timu njemačke reprezentacije te naglasio i to da dolazak u reprezentaciju BIH svaki igrač mora zaslužiti![/pull_quote_left]

Na pitanje da li je i danas u kontaktu sa suigračima iz tog prijeratnog perioda Baždarevi je odgovorio potvrdno te otkrio da često kontaktira sa Zlatkom Vujovićem, sa Draganom Stojkovićem Piksijem, sa Dejanom Savičevićem kao i sa Srećkom Katanecom, Mitrom Mrkelom…

“Naš zajednički život se zaustavio raspadom bivše Jugoslavije i te selekcije, međutim mi danas imamo zajedničkih tema”, naglasio je Baždarević te dodao da su oni zajedno doživjeli mnogo lijepih trenutaka i da i danas imaju o čemu da razgovaraju. Baždarević je i kazao da sa starom ekipom iz jugoslovenske reprezentacije ima još uvijek tema i mnogo neispričanih priča, jer su oni zajedno doživjeli svjetska prvenstva, europska prvenstva i poraze i velike stvari, te se često u razgovorima vrate na ono što je bilo lijepo u svemu tome.

Selektor je pojasnio i stanje u nogometnoj reprezentaciji BIH naglašavajući da se stvari moraju postavito pravilno.

“Mislim da je važno da reprezentacija funkcioniše po redoslijedu. Zna se šta je zadatak igrača, zna se šta je zadatak Stručnog štaba, uposlenih u Nogometnom savezu. Mi moramo da funkcionišemo kao jedna familija” , rekao je Baždarević te dodao da otkako je on tu, sve se odvija u najboljem redu.

Baždarević je otkrio da će posve sigurno problema biti kao što ih i ima, ali da se mora znati ko je trener, a ko igrač.

“Ja nastojim da ih čujem, da ih saslušam, da prepoznam njihova osjećanja, da znam šta ih muči, kada su u formi, kada nisu u formi i nastojimo da tražimo prava rješenja koja su za nas sve”, rekao je Meša Baždarević te naglasio da o onome šta se prije dogadjalo ne želi da govori, posebice jer je tu riječ o njegovim iskrenim prijateljima.

Selektor je potom istaknuo da dok je on selektor reprezentacije znat će se šta je Stručni štab i šta su igrači, ali znat će se i da svi zajedno moraju da rade.

Naravno, tema koja najviše zaokuplja pažnju sportske javnosti ovih dana je svakako predstojeća utakmica bh. reprezentacije protiv selekcije Izraela.

Na koji način će BIH pobijediti Izrael selektor je odgovorio:

“Teško, ali ćemo pobijediti jer mi to možemo. Ja vjerujem igračima i ako oni vjeruju sebi u ono što mogu da daju onda ćemo pobjediti”, naglasio je Baždarević te dodao da reprezentacija Izraela zaslužuje svaki respekt, međutim selektor je mišljenja da naš tim ima kvalitet i da sada to mora pokazati na terenu.

Baždarević je otkrio i da bi želio da rezultat u meču protiv Izraela bude 1:0 za bh. reprezentaciju u 93. minuti sudijske nadoknade, a kao prednost našeg tima u utakmici protiv Izaela on je izdvojio :

“Kao prvo igramo kući. Svi znamo šta znači to, pogotovo kada imamo jednu armiju navijača, ne samo u Zenici nego u cijeloj Bosni i Hercegovini, u cijelom svijetu.To smo vidjeli na prijateljskoj utakmici u Austriji, to smo vidjeli kroz ove sve godine. Mislim da ova reprezentacija bez tih ljudi vjerovatno ne bi bila ni na prošlom Svjetskom prvenstvu, kao ni sada u ovim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Mislim da je to velika prednost, a prednost je i to što smo dužni jedan revanš svima nama,navijačima, iako ne smijemo da pretjerujemo u svemu jer se radi o jednoj kvalitetnoj reprezentaciji koja nas je pobijedila 3:0 ” – izjavio Mehemd Baždarević te naglasio da reprezentacija BIH mora biti izuzetno ambiciozna u svemu što priprema za ova meč, ali i odmjereno oprezna.

“Znamo da neće biti lako, da će biti izuzetno teško, ali mislim da je se mi možemo suprostaviti reprezentaciji Izraela” rekao je Baždarević.

Na pitanje da li je iskreno zabrinut što trenutno nekoliko bh. reprezentativaca u svojim klubovima sjedi na klupi umjesto na igra na terenu selektor Baždarević je odgovorio:

[quote_box_center]Baždarević je otkrio i da bi želio da rezultat u meču protiv Izraela bude 1:0 za bh. reprezentaciju u 93. minuti sudijske nadoknade[/quote_box_center]

“Moramo biti zabrinuti. Najljepše je bilo unazad godinu, godinu i pol dana kada je 25 reprezentativaca igralo i kada su bili u velikoj formi i u dobrim klubovima, tako da niko nije morao čak ni da prati njihovu formu.”

Selektor je otvoreno priznao i da je posebice zabrinut jer misli da bh. reprezentativci zaslužuju da igraju.

“Ja se ne bih sada stavljao u poziciju trenera Manchester City-a, ali mislim da Edin Džeko zaslužuje da igra u Manchester City-u koliko i drugi igrači tog kluba” naglasio je Baždarević te nastavio:

“Begović koji je bio najbolji igrač tog kluba do prije sedam dana sada odjednom ne igra!? Ja ne znam da li postoji pozadina za sve to ali mislim da je na nama upravo sada, mislim na Stručni štab, da tim momcima održimo njihovo povjerenje, njihovu formu, njihovo psihičko raspoloženje, i da oni dođu spremni ovdje kako bi bili u poziciji da daju sve što mogu za reprezentaciju”- rekao je selektor.

Baždarević je  rekao i da je zabrinut ali istovremeno i optimist jer vjeruje da će njegovi igrači biti spremni.

“To je 90 minuta koje možemo zajedno odraditi na najbolji način” izjavio je selektor.

Na direktno pitanje  šta bi preporučio Edinu Džeki koji tenutno sjedi na klupi u svom klubu i ne igra, Baždarević je odgovorio: „Ja ne poznajem dovoljno situaciju, on to mora kao prvo sa ljudima iz Manchester Cityja da vidi, ali sigurno da sa trenerom koji mu je vjerovao sezonama prije ove mora razgovarati i neke stvari raščistiti o tome da li on stvarno ulazi u plan tog trenera ili ne.”

[quote_center]Teško, ali ćemo pobijediti jer mi to možemo. Ja vjerujem igračima i ako oni vjeruju sebi u ono što mogu da daju onda ćemo pobjediti[/quote_center]

Baždarević je dodao i da misli da je Manchester City veliki klub sa velikim ambicijama gdje je Edin cijenjen i da sigurno ima i dobar ugovor, ali da on kao igrač mora imati garancije da će biti na terenu,a ne na klupi.

“Mislim da je Edin Džeko prošle godine bio jedan od najboljih igrača, osvojili su titulu” naglasio je selektor bosanskohercegovačke nogometne reprezentacije te naglasio da se ipak radi o velikom klubu i o jednoj situaciji koja treba što prije da se riješi.

” Ako Edin Džeko ne vidi tu sebe u narednom periodu, mislim da bi dobro bilo da promijeni klub i da igra, zbog njega“- zaključio je Baždarević.

A u slučaju da se potvrde glasine pa mjesto trenera Manchester Cityja bude upražnjeno, našalio se selektor, on bi ga popunio, a onda bi Džeko bio kapiten.

Urednicu emisije je zanimalo i da li će Emir Spahić biti spreman za Izrael:

„Ja se nadam da će biti spreman. Ja ga planiram u svakom slučaju ako ozdravi i ako se spremi. Sigurno ako do 12. juna bude trenirao sedam dana mislim da je to nedovoljno, ali Emir je već je počeo da trenira, ja sam ga zvao i trebamo se i vidjeti da razgovaramo upravo o pripremama.”

Baždarević je govoreći o Emiru Spahiću naglasio i da su tom bh. reprezentativcu na raspolaganju i on osobno kao trener kao i cijeli Stručni štab, te dodao je riječ o jednom atleti, o vrhunskom sportisti koji nije izgubio ništa za protekle tri nedjelje tokom kojih nije trenirao, te da je sada je na Spahiću da što prije počne trenirati i da je dio reprezentacije za utakmicu protiv Izraela.

Baždarević je rekao i da je mišljenja da će Emir Spahić imati sigurno i odlične ponude za drugi klub, te izrazio suosjećanje i razumijevanje doadjući i da ne želi da ga pravda kao niti da osudjuje njegov potez u Njemačkoj jer su to neke stvari koje se prosto dogode.

“Sada najvažnije da Emir Spahić sve to zaboravi i da misli ponovo na fudbal jer on može igrati još nekoliko sezona, ustvrdio je Baždarević te potom citirao i hrvatskog trenera Slavena Bilića koji je  rekao da je Emir Spahić nikada nije bolje igrao i nikada nije izgledao tako moćan na terenu.

Baždarević je otkrio i rado pogleda i neke mlade igrače i da traži neka osvježenja, igrače koji će tek trebati zaslužiti ulazak u reprezentaciju:

[pull_quote_right]Na pitanje da li je i danas u kontaktu sa suigračima iz tog prijeratnog perioda Baždarevi je odgovorio potvrdno te otkrio da često kontaktira sa Zlatkom Vujovićem, sa Draganom Stojkovićem Piksijem, sa Dejanom Savičevićem kao i sa Srećkom Katanecom, Mitrom Mrkelom…[/pull_quote_right]

„Ja bih želio da ima osvježenja, ali mislim da je malo vremena bilo da se sada nekakve stvari radikalno mijenjaju. Mislim da za to nije bilo ni potrebe jer mi imamo dobru reprezentaciju” naglasio je selektor Baždarević te dodao da period koji je bio poslije Svjetskog prvenstva sada treba zaboraviti i da će on kao selektor zajedno sa odgovornim osobama iz Nogometnog saveza učiniti sve da se pogledaju i druga talentovana djeca koja igraju fudbal.

Otkrio je da je u Njemačkoj pogledao kako igra mladi Bosanac Dženis Burnić koji je trenutno angažovan u mladom timu njemačke reprezentacije te naglasio i to da dolazak u reprezentaciju BIH svaki igrač mora zaslužiti!

“Mi ćemo ići da gledamo njihove performanse, njihove igre, ali reprezentacija se mora zaslužiti“ jasno je rekao selektor Mehmed Baždarević.

Pripreme za predstojeću utakmicu reprezentativci će zbog, kako selektor kaže, „tehničkih razloga“, imati i u Hrasnici i na Grbavici ili Koševu kako bi sačuvali teren u Zenici za završni dio priprema, ona četiri dana kada se tim “zatvori” i pokuša da se koncentriše na ono što ih čeka.