Begićev “as iz rukava”? Nije Sergej, nije Bola… a, nije ni punac!

begic111

Taman kad pomislite da ne može gore, Nogometni savez BiH na čelu sa Elvedinom Begićem udari novi šamar bh. fudbalu.

Nakon što je Denijal Pirić, dugogodišnji koordinator NSBiH otišao u penziju, Savez u nekoliko navrata “nije uspio” provesti konkurs za popunu, između ostalih i Pirićevog mjesta. Konkursi su redom obarani, pa uslovi mijenjani, ali opet nije išlo. Nije da nije bilo kandidata, jeste i prilično poznati i dokazanih imena u bh. fudbalu, no svima je “nešto falilo”.

No, izgleda da se pojavio jedan koji ima upravo to “nešto”. Ne nije Sergej Barbarez, nije ni Elvir Bolić. Nije u pitanju ni proslavljeni bivši igrač, a još manje proslavljeni trener. Očito, on jednostavno ima “ono nešto”.

Naime, Sportske.ba pozivajući se na svoje izvore sa “Slatkog ćošeta” su jučer objavile vijest da bi Abdulah Ibraković uskoro mogao dobiti važnu poziciju u Nogometnom savezu BiH. Skaut, koordinator, neka vrsta “šefa” sportskog odjela, pozicije gdje bi njegove “reference” došle do izražaja.

“Dugo se radi na tome. Zamišljeno je da Ibrakovića predloži FSRS. Bošnjaci se neće protiviti, a zauzvrat će i hrvatska “komponenta” dobiti određene ustupke. Njih zanima samo Premijer liga. Samo se čeka povoljan trenutak za imenovanjem. Na sceni je velika trgovina. Uglavnom, na štetu velikih klubova, poput Želje, Sarajeva, Čelika, Slobode. I Veleža svakako. Neko svjesno slabi njihovu moć. Oni tek sada shvataju i trpe posljedice što nemaju svoje predstavnike u kantonalnim i “krovnim” savezima gdje ih zastupaju ljudi koji gledaju svoje interese”, kaza je izvor Sportskih iz NSBiH.

A, šta to Ibraković ima što nije imao niti jedan od kandidata koji su se prijavljivali na konkursima za “Pirićevu funkciju”.

Ibraković je bivši igrač Radničkog, Gradine, te jedno vrijeme i nekih inostranih klubova. Bio je član hrvatskog prvoligaša Osijeka, ali bez nastupa.

U trenerskoj karijeri Ibraković je trenirao Radnički, Tošk, Slobodu, Čelik, Velež, te austrijskog drugoligaša Kapfenberger SV koji ga je otpustio u maju ove godine. U svojoj trenerskoj karijeri Ibraković nema trofeja, klubovi koje je vodio s klupe u pravilu su vodili grčevitu borbu za opstanak. Sa Slobodom je ispao iz lige. Tada Tuzlacima nije trebao ni bod da ostanu u ligi, bilo im je dovoljno da u Lukavici izgube jedan razlike, no u toj utakmici pod palicom trenera koji je napisao i knjigu “Napadački fudbal” nisu kako treba ni pogledali prema golu. A, izgubili su 0:2. Bilo je u finišu te sezone svega, no nije za priču.

Bio je Ibraković i član stručnog štaba jednog od najneuspješnijih selektora u reprezentativnom fudbalu BiH Branimira Tulića. Tada je i Luksemburg ostvario prvu istorijsku pobjedu.

Ibraković je bio i sportski direktor Sarajeva, u vrijeme kada je Vincent Tan davao i šakom i kapom. Sarajevo je osvojilo i titulu.

Ibrakovićeva era na Koševu ostat će upamćena i po tome što je Sarajevao tada prodalo Gojka Cimirota u Grčku u transferu u kojem je klubu pripalo 40 posto, a zaslužnim za transfer 60 posto novca.

Navijači tima sa Koševa pamtiće ga i po izjavi nakon jednog od vječitih derbija kada je “lupio” kako će “kazniti Harisa Duljevića jer Sarajevo nije pobijedilo Želju 7:0”, jer je prema Ibrakovićevoj valjda stručnoj procjeni baš toliko trebalo da bude razlika.

Ipak, mnogi će reći kako se Abdulaha Ibrakovića iz tog periodu najviše sjećaju po aferi “Punac”, koja je žestoko potresla bh. Premijer ligu, a odnose između Sarajeva i tuzlanske Slobode dovela do usijanja. Umalo i do fizičkog obračuna čelnika dva kluba. Ibrakovićeva uloga u toj aferi bila je uloga Zeta.

Ibraković je Koševo napustio nakon žestokog pritiska navijača.

Jedno vrijeme Ibraković je bio vlasnik diskoteke “Alibaba”, te se bavio grafičkom djelatnošću.

Koja od prethodno spomenutih referenci se najviše svidjela Begiću i kompaniji, toliko da mu namijene jednu od ključnih i izuzetno važnih pozicija u bh. kući fudbala, teško je reći. Sigurno je samo da to, ni Begić, niti iko od njegovih saradnika neće imati hrabrosti saopštiti javnosti.

E, moj Miske, tanak si ti…

Zvjezdan Misimović, ikona bh. reprezentacije, bivši kapiten, miljenik navijača, jedna od najboljih igrača ikada koje je bh. reprezentacija imala, nedavno je dobio nekakvu “funkciju” savjetnika za sportska pitanja u NSBiH.

Popularni Miske u karijeri je prošao neke od najboljih nogometnih škola na planeti, pa i kroz moćni Bayern, svjedočio njihovom sistemu rada, s Edinom Džekom čuda pravio, kako u klupskom tako i reprezentativnom nogometu.

No, očito za Begića i kompaniju Ibraković ima jače reference. To zapravo najbolje opisuje kakvu politiku vodi Elvedin Begić i bh. Savez otkada on vlada njime. Misketa na funkciju s koje ga može potjerati kad god mu prahne, a Ibrakovića na ključnu funkciju u Savezu. Profesionalnu.