cirkus i klovnovi

Begiću treba čestitati na hrabrosti, spreman je i na prezir zbog fotelje

elvedin begic (1)

Svaki cirkus ima svoje klovnove, pa tako i ovaj današnji. Zadatak tih klovnova je da zabave publiku

E. Borovina

Robert Prosinečki u dva dana dva puta je dao ostavku na mjesto selektora nogometne reprezentacije BiH, treći dan se predomislio. Kako i zašto, zna samo on.

“Moja moralna stvar je bila da podnesem ostavku. No, nakon današnje sjednice i, ne mogu reći nagovaranja već razgovora, Izvršni odbor mi je pružio podršku i odlučio sam završiti ovaj kvalifikacioni ciklus. Pokušavam ostati pri svom stavu kada nešto odlučim, ali sam zbog ljudi iz Nogometnog saveza BiH odlučio ostati selektor BiH do kraja kvalifikacija. Imamo šanse da se plasiramo na Euro, i kroz kvalifikacije i kroz baraž Lige nacija”, poručio je Prosinečki.

Je li bio u pitanju baš samo razgovor, nagovaranje ili možda ucjena tužbom zbog jednostranog prekida ugovora sa Nogometnim savezom BiH, znaju Robert Prosinečki i “antifudbalska” ekipa okupljenja oko Elvedina Begića.

Čovjek koji je pomogao u dovođenju Prosinečkog, Zvjezdan Misimović, neka vrsta savjetnika za sportska pitanja u NSBiH, nakon današnjeg preokreta jednom je riječju najbolje objasnio šta su Begić i Izvršni odbor, zajedno sa Prosinečkim napravili – cirkus!

Svaki cirkus ima svoje klovnove, pa tako i ovaj današnji. Zadatak tih klovnova je da zabave publiku. No, nakon današnje predstave u Nogometnom savezu BiH, bilo je puno više onih kojima se povraćalo, nego onih kojima je bilo do smijeha zbog budalaština koje su klovnovi izvodili.

Robert Prosinečki za dva dana je, uprkos katastrofalnim igrama i rezultatima u kvalifikacijama, u kojima nas je doveo na ivicu ambisa, ipak uspio pobrati simpatije velikog dijela bh. javnosti. Džentlemenskom ostavkom nakon jedne od najvećih blamaža u istoriji bh. reprezentacije. Simpatije su još više porasle kad je po povratku iz Jerevana, istupio kao čovjek koji drži do svog stava i svoje riječi.

A, onda je danas hladno okrenuo ploču. Osuđivati Prosinečkog dok zaista ne odluči progovoriti o tome kako ga je Begić “nagovorio” da se pospe pepelom, ne bi bilo korektno. Bez obzira o čemu se radilo, dvije činjenica su nepobitne. Prava je da pod palicom Prosinečkog reprezentacija igra užasno loše. A druga da je Elvedin Begić uspio Nogometni savez BiH pretvoriti u instituciju na koju javnosti gleda s gađenjem i prezirom.

Nogometni savez BiH pod palicom Begića danas je demonstrirao nešto u isto vrijeme tužno i zastrašujuće. Nogometni savez BiH vjerovatno je jedini na svijetu koji je kleknuo na koljena da na klupi ostavi čovjeka koji reprezentaciju jedne zemlje vodi ka eliminaciji u kvalifikacijama! Zato se ponovo pitamo, za koga navijaju Begić i kompanija??? Pitali smo se to i 2017, samo što je tada umjesto Prosinečkog na klupi sjedio Mehmed Baždarević koji je vodio Zmajeve ka eliminaciji u dva kvalifikacijska ciklusa.

Ko ne vjeruje, evo link ispod pa neka pročita…

>>>>> Za koga njih šestorica navijaju, Grčku ili BiH?

Begić je i u Baždarevićevom slučaju pokazao da on nema rješenje, niti ga zna naći (a, pitanje je želi li to uopšte), kada stvari krenu naopako. Nakon što su nas pod Mešom u baražu za EP 2016 nokautirali Irci, sjetit ćete se finiša kvalifikacija za Mundijal u Rusiji. I tada je svima bilo jasno da je ići s Mehmedom Bažadarevićem na Belgiju unaprijed izgubljena bitka. Ali, Begić je samo mirno sjedio i čekao da nas Belgijanci na Grbavici nokautiraju iz kvalifikacija. Upravo to se i desilo.

>>>> Izvršni odbor NSBiH se odlučio kockati: Baždareviću puna podrška

Sada je Begić odlučio otići korak dalje, reprezentaciju BiH dovesti u situaciju da ima selektora kojem ni javnost, a ni igrači više ne vjeruju. Samo iz jednog razloga, jer trenutno nema nikakvo rješenje, a pogotovo ne ono koje bi mu trebalo koristiti na izborima iduće godine, na kojima želi još četiri godine ostati apsolutni vladar bh. fudbala. To možda jeste bezobrazno, ali za takvu sprdnju sa najpopularnijom nacionalom selekcijom u državi, ipak treba imati i hrabrosti!

>>>> Prije cirkusa: Pukla šamarčina, Begić se zateturao!