Belgijanci o BiH: Imaju Oscara, ali nemaju nijednu olimpijsku medalju

sporza

Belgijski mediji su, pred meč njihove fudbalske reprezentacije protiv Bosne i Hercegovine, analizirali zemlju protiv koje će večeras odmjeriti snage u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji, javlja Anadolu Agency (AA).

U opsežnoj analizi koju su uradili novinari belgijske “Sporze” navodi se da je i Zlatan Ibrahimović mogao, prije nego je zaigrao za reprezentaciju Švedske, igrati u dresu BiH jer je, kako navode, njegov otac porijeklom iz BiH, a i Zlatan je na početku karijere izrazio želju da igra u bh. timu.

Također dodaju kako ova balkanska zemlja ima rijeku koja se također zove Bosna, te napominju kako se većina prezimena u Bosni i Hercegovini završava na “ić”.

Belgijski novinari pišu kako Bosna i Hercegovina nikada nije osvojila medalju na Olimpijskim igrama, ali dodaju kako je ekipa BiH u sjedećoj odbojci osvojila veliki broj medalja.

Dodaju kako BiH ima Oskarovca, Danisa Tanovića čiji je film “Ničija zemlja” dobitnik Oscara 2001. godine u konkurenciji za najbolji strani film.

Naglasili su isto tako kako su 1984. godine u Sarajevu održane Zimske olimpijske igre, dodajući kako se BiH danas sastoji od dva entiteta.

Pomenuli su i kako u BiH postoje piramide, naglasivši da to nisu one iz Egipta nego, kako su naveli, “neka zarasla brda koja liče na piramide”.

Napominju i kako BiH ima predstavnike u najjačoj košarkaškoj ligi u svijetu, NBA.

“Vjerovatno ste čuli za Mirzu Teletovića. Trenutno igra u NBA ligi”, navodi se u tekstu te dodaju kako BiH ima i nekoliko poznatih golgetera, posebno ističući Edina Džeku.

“Večeras ‘Crveni đavoli’ trebaju paziti na ovog čovjeka. Džeko je prava mašina”, naveli su belgijski novinari.

Utakmica Belgija – BiH igrat će se večeras na briselskom stadionu “Kralj Baudouin”. Osim ove utakmice, u grupi “H” večeras u istom terminu od 20.45 sati sastat će se Grčka – Kipar i Estonija – Gibraltar. Nakon prvog kola BiH, Belgija i Grčka imaju po tri, a Gibraltar, Kipar i Estonija su bez bodova.