Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstave Ivice Buljana i Harisa Pašovića na repertoaru MESS-a

tri-zime-9

Pretposljednjeg dana 56. Internacionalnog teatarskog festivala MESS, u subotu, 8. oktobra, ljubitelji i ljubiteljice teatra imat će priliku pogledati dvije predstave, “Tri zime“ Ivice Buljana te “Za šta biste dali svoj život“ Harisa Pašovića.

Pored ovih predstava, u okviru MESS OFF programa, bit će održana i promocija knjige “Mama ovdje ima svjetla“ autorice Mirvete Mrkalj-Durben.

Drama “Tri zime“ prati sudbine snažnih žena iz četiriju naraštaja povezanih jednom kućom. Tena Štivičić je kao ishodište svoje drame uzela priču iz vlastite porodice, nadahnuta teškim životom svoje prabake koja je za vrijeme Kraljevine Jugoslavije rodila izvanbračno dijete.

U zimu 1945. godine majka i kći s mužem i tek rođenom djevojčicom po partijskome ključu useljavaju u vilu endehaškog emigranta. Kuća je naizgled prazna, ali ipak krije jednu preostalu stanarku i majčinu staru poznanicu.

U zimu 1990. godine porodica Kos okuplja se u istoj kući na karminama. Vrijeme je uoči Domovinskoga rata, nova država je još u povojima, a nekadašnje podjele i stare polemike ponovno izlaze na površinu.

U zimu 2011. godine u kući se priprema vjenčanje i porodica Kos je ponovno na okupu. U osvit ulaska u Evropsku uniju zatvaraju se neka porodična poglavlja i prekidaju duge šutnje dok novi moćnici vođeni ideologijom kapitala kroje sudbinu kuće u kojoj se i dalje talože godine i sjećanja.

Predstava će igrati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo s početkom u 18 sati.

Igranjima u 19 i 22 sata u Centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo premijerna predstavljanja pred sarajevskom publikom imat će komad “Za šta biste život dali“.

Ideja za ovu predstavu nastala je na časovima master programa iz predmeta Gluma na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kada je autor Haris Pašović pitao sam glumce: Za šta biste vi dali svoj život? Kada se izuzme porodica, za koju bi većina ljudi žrtvovala svoj život, ostaje pitanje da li postoji ideja ili projekat za koje bi smo dali svoj život?

Tako je započeo ovaj izuzetno uzbudljivi proces u kojem se razmatraju sudbine, ideje, filozofije, uvjerenja, i paralelno – nove teatarske forme.

U 13 sati u Galeriji Bosanskog kulturnog centra Mirveta Mrkalj-Durben govorit će o vlastitim stravičnim iskustvima i doživljajima u Prijedoru, u vrijeme agresije na BiH 1992. godine.

Autorica ove potresne dokumentarističke proze želi ostaviti trajno sjećanje na nevino ubijene, a generacije, koje nose teret takvog naslijeđa, svojim humanističkim porukama želi prosvijetliti i podariti im više miroljubivosti i smisla za pravdu.

O knjizi “Mama ovdje ima svjetla“ govorit će Nihad Kreševljaković, Dino Mustafić i Mirsad Duratović.

Pretposljednjeg festivalskog dana nastavit će se i performans “WakEUp! 48 sati budnosti“, u kojem umjetnici i umjetnice i građani i građanke neprestano, 48 sati, čitaju lične ispovijesti izbjeglica od antičkih do današnjih dana – saopćeno je iz Direkcije Festivala MESS.