Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kopenhagen

BiH izgubila od Danske, Zmajevi bez gola četvrtu utakmicu zaredom

danska-bosna

Zmajevi i dalje čekaju na neki trijumf, a posljednji su, podsjećamo, upisali u novembru 2019. protiv Lihtenštajna

Danska je na domaćem terenu u Kopenhagenu sa 2:0 savladala Bosnu i Hercegovinu u prijateljskom meču, a golove su za Dance postizali Martin Braithwaite i Andreas Cornelius.

Ponovo nismo vidjeli mnogo od naše selekcije, koja je bila potpuno bezopasna u napadu, pa je i četvrti meč zaredom ostala bez postignutog gola. Opet su se Zmajevima ponavljale katastrofalne greške u odbrani. Kao boljka su se još jednom pokazali prekidi, pošto je BiH oba gola primila nakon kornera.

Iskoristila je Danska te rupe u našoj igri i na kraju zasluženo slavila sa sigurnih 2:0. Tako Zmajevi i dalje čekaju na neki trijumf, a posljednji su, podsjećamo, upisali u novembru 2019. protiv Lihtenštajna. Danska je, s druge strane, ovom pobjedom napravila dobru uvertiru za Evropsko prvenstvo, na kojem će, za razliku od BiH, učestvovati.

U prvih petnaestak minuta gotovo da nije nikako bilo uzbuđenja, a onda su Danci poveli iz prve ozbiljnije prilike. Nakon kornera, lopta se odbila do Martina Braithwaitea koji glavom pogađa mrežu naših igrača za 1:0.

BiH je najbolju priliku imala u 24. minuti. Također nakon kornera, Vladan Danilović je šutirao glavom, a defanzivci Danske su sa gol linije uspjeli izbiti loptu i spriječiti siguran gol.

Do odlaska na odmor se rezultat nije mijenjao, pa se na odmor otišlo s 1:0.

U nastavku ista priča – Danci su imali inicijativu, a ekipa Ivayla Peteva bila je potpuno bezopasna u napadu gdje Zmajevi apsolutno nisu imali ideje.

Do drugog gola Danska dolazi u 73. minuti i to opet nakon kornera. Ovaj put je nakon ubačaja glavom pogodio rezervista Andreas Cornelius.

Već tri minute poslije Danci su mogli do trećeg gola nakon fantastičnog prodora Maehlea, ali sjajno je njegov udarac zaustavio Vasilj, nakon čega loptu izbija Saničanin.

U 84. minuti je poraz Zmajeva mogao ublažiti Prevljak, ali je iz dobre pozicije šutirao pored gola Danaca. Do kraja nije bilo promjene rezultata.

Danska – Bosna i Hercegovina 2:0 (Braithwaite 18′, Cornelius 73′)

Stadion Brondby. Gledalaca: 10.000. Sudija: Petri Viljanen. Žuti kartoni: Braithwaite, Cornelius (Danska) Petev, Demirović, Prevljak, Ziljkić, Nukić (Bosna i Hercegovina).

Danska: Schmeichel, Stryger Larsen, Kjaer (Andersen), Christensen, Boilesen, Wass (Maehle), Jensen, Eriksen (Delaney), Skov (Cornelius), Braithwaite (Poulsen) i Dolberg (Wind).

BiH: Vasilj (Pirić) – Gazibegović, Ahmedhodžić, Saničanin, Hadžikadunić, Ćivić (Cipetić) – Hadžiahmetović, Đokanović (Nukić), Danilović (Beširović) – Demirović (Ziljkić), Nalić (Prevljak).