Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH prijeti utakmica bez gledalaca, Hrvatskoj odzimanje bodova

bilino polje

Pošto rasistički i diskriminatorski incidenti postaju sve češći i sve jačeg intenziteta, definitivno će doći do pooštravanja kazni koje izriče Europska nogometna asocijacija, a obzirom da je na Balkanu čest slučaj da se navijači koriste takvim sredstvima, tamošnjim reprezentacijama prijete sve strožiji „penali“ smatra diplomirani pravnik i magistar sa Međunarodnog studija za menadžment, pravo i društvene nauke Svjetske nogometne asocijacije (FIFA), piše Al Jazeera.

Protekli period bio je bogat nesportskim dešavanjima na nogometnim terenima, naročito kada je riječ o reprezentativnim nastupima balkanskih država u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo naredne godine u Francuskoj.

srbija-albanija-dron

Sredinom oktobra u Beogradu je došlo do prekida utakmice Srbija – Albanija, jer je na stadion doletjela bespilotna letjelica sa zastavom „Velike Albanije“, a potom su uslijedili fizički obračuni nogometaša, navijača…

Baklja, kukasti krst…

Nekoliko mjeseci kasnije, u Podgorici su se susrele domaća Crna Gora i Rusija. Na samom početku meča, jedan je navijač bakljom pogodio ruskog golmana Igora Akinfejeva u glavu. Rus je prošao sa lakšim povredama, meč je bio nastavljen do sredine drugog poluvremena, da bi potom bio i zvanično prekinut, jer je ponovo došlo do gađanja gostujućih nogometaša i ubacivanja predmeta na teren.

Dan ranije, na zagrebačkom Maksimiru Hrvatska je ugostila Norvešku gdje su domaći navijači vrijeđali goste na rasističkoj osnovi, uz obilno korištenje pirotehnike.

Zbog svih ovih dešavanja, balkanski nogometni savezi su žestoko kažnjeni, no to „navijačima“ nije bilo dovoljno, pa su se nemile i nesportske scene ponovile prije nekoliko dana.

Na travnjaku splitskog Poljuda, gdje je pred praznim tribinama Hrvatska igrala protiv Italije, nacrtan je nacistički kukasti krst.

poljud svastika istraga

U susjedstvu je Bosna i Hercegovina bila domaćin Izraelu. Uprkos svim molbama i upozorenjima na sportsko navijanje, desilo se da je izraelska zastava uoči utakmice gažena na ulici Zenice, čulo se zviždanje protivničkoj himni, te povici „Juden, Aufwiedersehen“.

Zbog svih ovih dešavanja je UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv nogometnih saveza Hrvatske i BiH.

Zasjedanje u julu

Pravnik Nir Inbar, koji je prošao FIFA-in Master studij i veoma je upoznat sa sportskim pravom, u razgovoru za Al Jazeeru ističe kako su u posljednje vrijeme prisutne kritike na račun UEFA-e zbog ranije izrečenih kazni.

zastava2

„Postoje brojni kritičari koji smatraju da se za prekršaje koji se odnose na finansijski fair-play izriču oštrije kazne nego za prekršaje koji se odnose na rasizam i diskriminaciju, a njihove kritike su izgleda i doprle do ključnih ljudi“, ističe Inbar.

„Izricanje oštrijih kazni se dobro može vidjeti u slučaju Srbija – Albanija.“

On dodaje kako je primjetno da i UEFA kažnjava nogometne saveze u skladu sa ranijim kaznama koje je određeni savez već bio dobio.

„Zbog toga pretpostavljam da će u posljednjim balkanskim slučajevima Hrvatska biti oštrije kažnjena nego Bosna i Hercegovina“, ističe Inbar.

„Vjerujem da je Hrvatska u ozbiljnoj opasnosti da joj UEFA, na zasjedanju Disciplinske komisije u julu, oduzme bodove zbog svih dešavanja, dok je BiH u ozbiljnom riziku da domaći meč ili više njih u narednom periodu igra bez publike.“

Daleko od isključenja

Disciplinski kod Europske nogometne asocijacije ima širi raspon kazni koje izriče za razne prekršaje, počev od upozorenja, pa sve do isključenja iz zvaničnih takmičenja.

„Sve balkanske države su još uvijek veoma daleko od eliminacije iz takmičenja i teško je vjerovati da će se takva ekstremna mjera izreći protiv bilo koga, osim ukoliko u incidentu nije bilo žestokih okršaja i težih povreda“, ističe sagovornik Al Jazeere.

Također dodaje kako nema opasnosti za države na Balkanu da ostanu bez domaćinstava međunarodnih takmičenja i susreta jer se takve stvari „odlučuju više politički“.

„Stoga ako neke od država mogu garantirati sigurnost i red, neće biti problema za domaćinstva, poput situacija u Ukrajini i Poljskoj“, govori Inbar.