Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kvalifikacije za ep

BiH protiv Portugala traži čudo: Evo šta se treba “poklopiti” da Zmajevi završe na Euru

zmajevi
Foto: NSBiH

Portugalci su trijumfom u petak naveče na svom terenu rezultatom 3:2 protiv Slovačke teoretski već osigurali plasman na EP

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će odmjeriti snage sa selekcijom Portugala na zeničkom stadionu “Bilino polje”.

Duel 8. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. pratite uživo od 20:45 časova.

Cristiano Ronaldo i društvo veliki su favoriti u ovom meču, no naša reprezentacije je mnogo puta do sada pružala vrhunske partije upravo sa pozicije autsajdera.

“Nismo u situaciji da prijetimo”

Nadamo se da će tako biti i ovoga puta, te da će naši navijači konačno imati razlog za zadovoljstvo.

Savo Milošević, selektor Bosne i Hercegovine pred utakmicu sa Portugalom je rekao kako bh. tim nije u situaciji “da prijeti”, ali da imaju svoje nade.

“Ono što mogu da kažem za ovih 5-6 dana sa momcima je da će svi oni dati svoj maksimum na terenu. Suština je da moramo imati dobar odnos od prve do posljednje minute. Spremali smo se za ono što nas čeka, vjerujem u ono što radimo i kvalitet koji imamo. Ponavljam, nismo u situaciji da prijetimo, ali znam da nećemo imati strah na terenu. Ako odradimo sve kako treba, onda će detalji odlučivati. Ne bih bio zadovoljan sa bodom, jer nama sutra trebaju tri boda. Mogu da budem zadovoljan i nezadovoljan igrom. Dokle god imamo šansu, mi se moramo boriti. Može se desiti da izgubimo, a budemo zadovoljni igrom koju smo prikazali”, poručio je Milošević.

Felix hvalio bh. igrače

Selekcija Portugala stigla je jučer u Zenicu, a prvotimac španske Barselone Joao Felix istakao je da BiH ima izvrsne igrače.

“Iako smo se već plasirali, sutra ćemo ponovo igrati na pobjedu. BiH je već igrala protiv nas i to je bila izvrsna utakmica. Nije bilo nimalo lako, posebno u prvom poluvremenu, kada im je odbrana jako dobro funkcionisala. BiH ima izvrsne igrače, ali i druge su reprezentacije igrale. Nijedna nije bila loša, tako da nije bilo lako pobijediti. BiH još uvijek ima priliku da se kvalifikuje, ukoliko osvoje tri boda protiv nas tako da vjerujem da će se sutra boriti kao nikada” rekao je Felix.

Podvukao je kako znaju da su ovdje navijači izvrsni, da vole nogomet i da vjeruje da će bh. reprezentacija imati veliku podršku, ali da i oni imaju svoje navijače.

Portugalci su trijumfom u petak naveče na svom terenu rezultatom 3:2 protiv Slovačke teoretski već osigurali plasman na EP.

S obzirom da su u sedam dosadašnjih utakmica, osim stopostotnog bodovnog učinka, primili samo dva te postigli čak 27 golova – postigli su više golova nego tri ekipe koje ih prate na tablici (Slovačka 10, Luksemburg 8, te BiH 7 golova), izvjesno je kako će i na kraju kvalifikacija biti prvoplasirani u grupi J.

Međusobni omjer

Portugal je od ukupno pet međusobno do sada odigranih mečeva sa BiH, slavio u četiri, a samo je jedan meč u Zenici okončan bez golova.

Portugal u duelima s bh. timom ima i gol-razliku 11:2, a oba su gola primili na svom terenu u uzvratnom meču baraža za EP 2012, koji je u novembru 2011. godine završio njihovom pobjedom 6:2, nakon što je u Zenici bilo 0:0. Portugal je prethodno bio uspješniji i u baražu za Svjetsko prvenstvo 2010, kada su u oba meča slavio sa po 1:0.

Kalkulacije

Da bi ostala u igri za direktan plasman na EURO naša reprezentacija mora večeras slaviti protiv Portugala. U isto vrijeme, Slovačka gostuje kod Luksemburgu i tu nam je najbolji neriješen rezultat, ali je prihvatljivija i pobjeda domaćina nad Slovacima.

U slučaju pozitivnih rezultata na utakmicama večeras, doći ćemo u situaciju da sami odlučujemo o svojoj sudbini.

Matematičke šanse za plasman na EP još uvijek postoje i nada da možemo napraviti čudo do kraja kvalifikacija.